Η ανακοίνωση διά στόματος του Παύλου Μαρινάκη πως η κυβέρνηση καταργεί τους φόρους για τους ερασιτέχνες αλιείς, χρεώνεται τυπικά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που έχει τη σχετική ευθύνη της νομοθεσίας. Η προέλευσή του όμως είναι πολύ πιο απλή και άμεση: πρόκειται για αίτημα που κατέθεσαν αλιείς κατά τη συνάντησή τους που είχαν με τον πρωθυπουργό σε μία από τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη. Το σχετικό αίτημα σημειώθηκε και προχώρησε. Αυτό πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, καθώς έχει υπάρξει και προηγούμενο ο πρωθυπουργός να προχωράει σε νομοθετική πρωτοβουλία έπειτα από αίτημα που του έγινε τετ α τετ. Old school διαδικασία, που κατά κανόνα είναι και η πιο επιτυχημένη.
Ουρά οι υποψήφιοι
Σας έλεγα προχθές ότι η αποπομπή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και τη Ν.Δ., κάνει πολλούς να σκέπτονται την επιστροφή του Σπήλιου Λιβανού, που είναι σήμερα πρόεδρος στα Ελληνικά Πετρέλαια. Επειδή όμως το κενό είναι σημαντικό, καθώς ο Σαλμάς εξελέγη πρώτος βουλευτής, έχει ανοίξει η όρεξη πολλών και μαζί μία ευρύτερη συζήτηση για το ποιος θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Μέσα στους υποψηφίους που συζητούνται είναι και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, που έχει μεγάλη δύναμη στην περιοχή, αλλά και ο πρώην πολιτευτής στον νομό Βασίλης Φεύγας, ο οποίος έχει πυκνώσει τελευταία τις επισκέψεις του στον νομό.
Πρόεδρος Δ.Σ.
Οπως ανακοίνωσε η ασφαλιστική εταιρεία Syndea, που ανήκει στον όμιλο ΣΕΚΕ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στο νέο Δ.Σ. Στην ομιλία του προς τα μέλη, μετά την εκλογή του, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η Syndea είναι η μοναδική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που συγκροτείται αποκλειστικά από συνεταιριστικές ενώσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ζούμε σε περιβάλλον αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με νοικοκυριά, παραγωγούς και επιχειρήσεις να πιέζονται.
Πρώτα το ΠΑΣΟΚ
Η πραγματικότητα είναι ότι και στο Μαξίμου περιμένουν να τελειώσουν οι εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουν μερικά πράγματα, που τώρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη για την επιστολική ψήφο των αποδήμων, δείχνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει τη ρύθμιση. Κι αυτό μπορεί να είναι και από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμφίβολα θα τον –ή θα τη– φέρει σε μια δύσκολη θέση, καθώς το θέμα είναι εκ φύσεως ευαίσθητο και εθνικό.
Ακαταλόγιστο
Ρώτησα αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αν υπήρξε δυσαρέσκεια για τις δημόσιες αναφορές του Αδώνιδος Γεωργιάδη περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Από την απάντηση κατάλαβα πως πράγματι η συζήτηση που άνοιξε ο υπουργός Υγείας δεν άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ταυτόχρονα η ενόχληση ήταν χλιαρή και υποτονική. Οχι γιατί το θέμα δεν είναι σοβαρό, αλλά μάλλον γιατί ο Αδωνις έχει συνηθίσει πλέον να εκφράζει «προσωπικές απόψεις», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και έχει –σχεδόν– το ακαταλόγιστο. Δεν είναι και λίγο πάντως αυτό, αν σκεφτεί κανείς ποιος άλλος υπουργός μπορεί να λέει διαρκώς αυτό που θέλει χωρίς κυρώσεις.