Τις δυσκολίες των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την έμμεση πλην σαφή παραδοχή ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα αναζητούν φόρμουλα που θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 αντικατοπτρίζουν οι παραινέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν περί άρσης των κυρώσεων των ΗΠΑ. Δίχως να διαψεύδει τα σενάρια περί αποθήκευσης των ρωσικών πυραύλων S-400 με αντάλλαγμα την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η «Κ», ο κ. Φιντάν ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του αφενός ότι «αυτά είναι ισχυρισμοί», αφετέρου ότι «καθορίζουμε τη θέση μας για τα θέματα-πλαίσιο, ειδικά για το κρίσιμο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά εκτός από αυτό έχουμε μια μεθοδική στάση να μην αποκαλύπτουμε πάρα πολλά για τις θέσεις μας για το τι θα κάνουμε, πότε και πώς θα το κάνουμε, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο».
Μάλιστα, επί τούτου ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις CAATSA «ήταν ένα από τα ζητήματα που έπληξαν τις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Πρέπει να βγούμε από αυτό».
Ο τουρκικός Τύπος
Η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία για τις ΗΠΑ με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα προκύπτει και από την αποδελτίωση των τουρκικών ΜΜΕ, που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα συνωμοτεί με φιλογκιουλενικά στοιχεία για να υπονομεύσει μια πιθανή συμφωνία για το θέμα των F-35. Η φιλοκυβερνητική «Μιλιγιέτ» αναφέρει ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα» και ότι «Αθήνα και FETO ξεκινούν εκστρατεία δυσφήμησης».
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, σε αυτή την εξίσωση οι Τούρκοι εντάσσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την αμερικανική απόφαση να επεκτείνει για ένα ακόμη έτος την άρση του εμπάργκο όπλων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται να συμφωνεί με τον αντίστοιχο οργανισμό του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι «αυτό το σοβαρό λάθος θα οδηγούσε σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα υπονόμευε τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή».
Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το ψευδοκράτος «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσει την αμυντική και αποτρεπτική» ικανότητά του, που, βεβαίως, εξαρτάται κατά απόλυτο βαθμό από την παρουσία και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του τουρκικού στρατού.
Την ίδια στιγμή φιλοκυβερνητικά μέσα εξακολουθούν να υπερτονίζουν τη σημασία της παρουσίας δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποσιωπώντας, βεβαίως, ότι αυτή αφορά το ενδεχόμενο εκκένωσης πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο. Σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγιέ», η Δύση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ένταση στο Ισραήλ προκειμένου να εξοπλίσει το νησί. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «μεταξύ Ελληνοκυπρίων που διεκδικούν το νησί ως δικό τους και των σχεδίων του Ισραήλ να καταλάβει την Κύπρο, ο κίνδυνος γύρω από την ΤΔΒΚ (σ.σ. το ψευδοκράτος κατά τους Τούρκους) αυξάνεται μέρα με τη μέρα».