Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παρέμβει κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «ολοκλήρωση της κτηματογράφησης» μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος, αφενός προκάλεσε κύμα μετωπικών επιθέσεων σχεδόν εφ’ όλης της πολιτικής ύλης κατά της κυβέρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αφετέρου ανέδειξε μια μεταξύ των κομμάτων της μειοψηφίας πλειοδοσία ισχυρισμών ως προς το ποιο αποτελεί τον ισχυρότερο αντιπολιτευτικό πόλο έναντι της κυβερνώσας πλειοψηφίας.
Κατά την έναρξη της σύντομης ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φονική, καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία, εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη του –όπως είπε– «για την τραγική απώλεια δύο συμπολιτών μας» και σημειώνοντας ότι η τελευταία αυτή φωτιά «έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά ότι αυτά τα οποία γνωρίζαμε σχετικά με τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν».
Λίγο πριν κλείσει την παρέμβασή του, την ώρα που σημείωνε τη μεγάλη σημασία της μεταρρύθμισης που η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της περί το κτηματολόγιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, και σε προσπάθεια να τον διακόψει με επικριτική διάθεση από το έδρανό της, από τα «ορεινά» της αίθουσας της Ολομέλειας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να σχολιάσει: «Η Ελλάδα, κ. Κωνσταντοπούλου, προς μεγάλη σας θλίψη –γιατί μια μίζερη Ελλάδα επιδιώκετε στην αντιπολίτευση– θα έχει το δικό της κτηματολόγιο. Αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο. Και από την πλευρά μας αποδεικνύουμε πως ό,τι είπαμε το κάνουμε. Κάντε λοιπόν και εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί. Διευκολύνετε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και υπερψηφίστε αυτό το νομοσχέδιο, προτάσσοντας επιτέλους για μία φορά το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ εκείνη τη στιγμή επικράτησε ένταση καθώς ζητούσαν ταυτόχρονα τον λόγο τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τηρώντας την κοινοβουλευτική τάξη, να δίνει τον λόγο στον κ. Παππά. Ωστόσο, πριν ο κ. Παππάς αρχίσει την ομιλία του, ανέβηκαν οι τόνοι, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου ζητούσε επιτακτικά τον λόγο, με τον κ. Τασούλα να παρατηρεί: «Παρακαλώ, σεβαστείτε τη Βουλή και τον κανονισμό της, που τον παραβιάζετε συνεχώς, κ. Κωνσταντοπούλου. Εσείς είστε τελευταία στη σειρά, γιατί τελευταία σας έταξε ο σοφός ελληνικός λαός».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Παππάς αφιέρωσε στην άσκηση κριτικής στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση αναφερόμενος σε ζητήματα όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές, τα εθνικά θέματα, η ακρίβεια και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Για να προσθέσει: «Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, και σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει».
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ο Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε ότι μόνο το δικό του κόμμα συνιστά εναλλακτικό προς την κυβέρνηση πόλο, αφού Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα μείζονα. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε: «Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση που δεν θέλετε να έχετε, που φοβάστε, και την οποία αξίζει ο ελληνικός λαός».
Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως χρειάζεται «μια κυβέρνηση που θα εργαστεί προς όφελος όλων», συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του «ως πυρήνας της δημοκρατικής παράταξης είναι προορισμένο να διαδραματίσει ρόλο» προς αυτή την κατεύθυνση.