Ελληνοτουρκικά: «Δεν στρίβουμε» πριν το ραντεβού στην Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: «Δεν στρίβουμε» πριν το ραντεβού στην Αθήνα

H Ελλάδα παραμένει σταθερή στην επιδίωξή της να διερευνήσει αν υφίσταται πραγματικό περιθώριο ουσιαστικών συζητήσεων με την Τουρκία. Αυτό διαμηνύουν μέσω της «Κ» διπλωματικές πηγές.

ελληνοτουρκικά-δεν-στρίβουμε-πριν-563294911

Το βασικό χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα προκύψει αν υφίσταται πραγματικό περιθώριο ουσιαστικών συζητήσεων για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών παραμένει σταθερό, διαμηνύουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές.

H Αθήνα, σημείωναν, δεν υποχωρεί από τις γνωστές και διατυπωμένες επανειλημμένως και δημόσια θέσεις της περί συζήτησης για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, για την κυβέρνηση η συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου παραμένει κομβικό σημείο για τα επόμενα βήματα, όπως αυτά θα εξελιχθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Στην Αθήνα, οι πρόσφατες αντιδράσεις των τουρκικών αρχών στις έρευνες που έγιναν και συνεχίζονται από το ερευνητικό πλοίο «Αιγαίο» για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, με απώτερο σκοπό την ηλεκτρική σύνδεση Λέσβου, Χίου και Σάμου με υποβρύχια καλώδια, δεν αξιολογούνται με τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν. Στις NAVTEX που εκδόθηκαν από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Σμύρνης, οι έρευνες του πλοίου περιγράφονται ως εξελισσόμενες σε περιοχή «μη οριοθετημένη από τα παράκτια κράτη», αλλά και επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του τουρκικού ναυτικού (με μονάδες όχι μεγαλύτερες από κανονιοφόρο ή πυραυλάκατο), είναι διακριτική και από απόσταση.

Το «Αιγαίο» έχει ολοκληρώσει τις έρευνες βυθού από τη Λέσβο μέχρι τη Χίο και πλέον εξελίσσεται το σκέλος τους προς τη Σάμο, με βάση οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν., που έχει ισχύ έως την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του ΑΔΜΗΕ έχει ορίζοντα το 2030 και αφορά τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε δύο φάσεις. Η τρέχουσα φάση αφορά το σκέλος προς νότο (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως). Εχουν προηγηθεί έρευνες και προς βορρά, από τη Λέσβο προς Λήμνο και Θράκη. Πρόκειται, όπως είναι σαφές, για ένα πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου που είναι σε εξέλιξη και, σε κάθε περίπτωση, γνωστό και στην Αγκυρα η οποία παρακολουθεί κατά κανόνα από πολύ κοντά οποιαδήποτε κίνηση στο αρχιπέλαγος.

Οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν έχουν την πολιτική ευθύνη για τις επαφές, ωστόσο αυτές θα πρέπει στην πορεία να εισέλθουν και σε τροχιά τεχνική, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει μάλλον ως ένα μακρινό ενδεχόμενο.

«Δράση με κοινή λογική»

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», ούτε στην τουρκική πλευρά υπάρχει αλλαγή στάσης στη συνολικότερη προσέγγιση. Από τη γείτονα υπενθυμίζουν και σε αυτή την περίπτωση την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (3 Οκτωβρίου) όπου αναφέρονται τα εξής: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την καλλιέργεια εδάφους συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και τονίζεται ότι η καλύτερη επιλογή είναι η δράση με κοινή λογική».

Εν ολίγοις, οι δύο πλευρές οδεύουν προς τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου, δίχως να έχουν υποχωρήσει κατ’ ελάχιστον από τις βασικές θέσεις τους, κάτι που περιγράφεται ως απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου είναι κομβική, θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο ότι οι συζητήσεις για την πιθανότητα εξεύρεσης σημείων συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν έχουν την πολιτική ευθύνη για τις επαφές, ωστόσο αυτές θα πρέπει στην πορεία να εισέλθουν και σε τροχιά τεχνική, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει μάλλον ως ένα μακρινό ενδεχόμενο.

Οι ασκήσεις

Υπάρχουν, παράλληλα, πεδία στα οποία συνεχίζονται οι συνεννοήσεις, όπως για παράδειγμα σε εκείνο των ασκήσεων. Αθήνα και Αγκυρα ματαίωσαν, αμοιβαία, από μια άσκηση μεσαίας κλίμακας που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Νοέμβριο από ελληνικής πλευράς και τον Δεκέμβριο από τουρκικής. Πρόκειται για κίνηση κυρίως συμβολικής σημασίας, καθώς πρόκειται για περίοδο που βρίσκεται εκτός των ορίων που είχαν τεθεί με το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ (δηλαδή μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT