«Οχι» ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο συνασπισμό με Ν.Δ.

«Οχι» ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο συνασπισμό με Ν.Δ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα σενάρια περί δημιουργίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη Ν.Δ. επιχειρεί να βάλει η Κουμουνδούρου, αν και η εξίσωση παραμένει δύσκολη λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και της έλλειψης αξιόπιστων εταίρων. Σε κάθε περίπτωση, και αντιδρώντας στο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως η πλειοψηφία επιθυμεί συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις σχετικές εικασίες «ανέκδοτο» και τις περιέγραψε ως την «τελευταία γραμμή της απελπισίας τους».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος σημείωσε (ΣΚΑΪ) ότι «τα προβλήματα στη χώρα μας δεν προκύπτουν επειδή τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν γενικά και αόριστα μεταξύ τους. Προκύπτουν από τις πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει και από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα. Αρα δεν είναι θέμα καλών τρόπων ή καλών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων». Πρόσθεσε ότι όσοι από το εξωτερικό θέτουν αυτή την προοπτική το πράττουν για να διατηρήσουν και να στηρίξουν τις «μνημονιακές πολιτικές». «Το έδαφος μιας προσπάθειας, η οποία δεν ξέρω αν μπορεί -γιατί το θεωρώ αδύνατο- να συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι ακριβώς το πολιτικό έδαφος της αμφισβήτησης του Μνημονίου, της αμφισβήτησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών», κατέληξε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να δίνει έμφαση στο προβάδισμα που του δίνουν οι μετρήσεις, προσδίδοντας αυξημένη σημασία και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, με το επιχείρημα ότι σε αυτές θα καταγραφούν οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος σε εθνική κλίμακα, σε αντίθεση με τις δημοτικές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα πρόσωπα που θα επιλεγούν και τα οποία συχνά ξεπερνούν τα στενά κομματικά όρια. «Είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Σαμαρά, για τα τριάμισι χρόνια της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την επιλογή υποψηφίων.

Οι περισσότερες εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου θα έχουν «κλειδώσει» έως τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι 5 από τις 8 πρώτες θα προκύψουν από εσωκομματικό δημοψήφισμα. Η ηγεσία του κόμματος, με τη σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε., θα αποφασίσει για τις κορυφαίες θέσεις, μεταξύ αυτών πιθανότατα και του επικεφαλής. Από την άλλη, έχοντας εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώνονται, η Κουμουνδούρου επιλέγει να χαμηλώσει τις προσδοκίες για τις δημοτικές. Κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής, «το πολιτικό μήνυμα θα είναι ισχυρό».

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα για την πρωτεύουσα, έχουν γίνει κρούσεις σε κορυφαία στελέχη, αλλά με δεδομένη την απροθυμία τους, είναι πιθανό να επιλεγεί μη κομματικό πρόσωπο. Πιο δύσκολα θεωρούνται τα δεδομένα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Χθες, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την απόσυρση του ν/σ για την υγεία, το οποίο χαρακτήρισε «δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα». Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «βραδυφλεγή βόμβα», αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατ. ανασφάλιστοι από το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, που δεν θα έχουν πρόσβαση σε Α/βάθμια φροντίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή