Χαμηλοί τόνοι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Χαμηλοί τόνοι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ήπιο κλίμα και χαμηλούς τόνους κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, «υπήρξε ένα κλίμα συναντίληψης, σοβαρότητας, συναίνεσης γύρω από τις στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλά και τους επιμέρους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «πάρα πολύ σημαντικό», ενώ τόνισε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης, δεν έχει ασκηθεί ασύμμετρη ή αθέμιτη πίεση εναντίον μας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ή άμυνας».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, θεωρεί ότι το ΕΣΕΠ έχει υποβαθμιστεί, καθώς στα ερωτήματά του δεν δίνονταν απαντήσεις σε βάθος και διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό στον κ. Βενιζέλο. Οι κ. Θ. Δρίτσας και Π. Τριγάζης, που εκπροσωπούσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού και την κίνηση προς ένα είδος τετραμερούς, η οποία κατά την άποψή τους προκύπτει από τις διαγώνιες συνομιλίες.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ζήτησαν την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας για την ανάδειξη του προβλήματος, κάτι στο οποίο ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε θετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε και τη διαφωνία του με την εμπλοκή της Ε.Ε. στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και τις ενστάσεις του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την υποστήριξη που παρέχει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Με αφορμή τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι, ο κ. Δρίτσας έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει από πλευράς ΥΠΕΞ αποδοχή της τακτικής των άτυπων επαναπροωθήσεων, για να λάβει αρνητική απάντηση από τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή