«Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη βήματα για λύση»

«Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη βήματα για λύση»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο εγγύς μέλλον, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο στην ΠΓΔΜ ώστε να πετύχει την ιδιότητα του πλήρους μέλους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΥΠΕΘΑ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όποιον πρέπει να το κατανοήσει» και εξήγησε ότι αναφέρεται «κυρίως στους πολίτες μας και τους θεσμούς μας, οι οποίοι πρέπει να δώσουν την υποστήριξη τους για την εξεύρεση λύσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος, που χαρακτήρισε τον κ. Τζαφέρι έναν «ρεαλιστή πολιτικό», δήλωσε ότι επανέλαβε στον κ. Τζαφέρι «την πάγια θέση της Ελλάδος» και υπογράμμισε ότι «η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης θα συντελέσουν στην άμεση και πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας». Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη ενός υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ στο ΥΠΕΘΑ, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ υπεγράφη και το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2014 μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Ωστόσο, την ίδια ώρα στη Βουλή και κατά τη διάρκεια διάσκεψης των προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ε.Ε., υπήρξε προσπάθεια του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, Χ. Μισίνι, να «προκαλέσει θέμα», που έπεσε στο κενό. Εκανε στη σύντομη παρέμβασή του δύο φορές χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο προεδρεύων της διάσκεψης Γ. Τραγάκης προσφώνησε τον προσκεκλημένο αναφερόμενος στο διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (που άλλωστε υπήρχε και στο ειδικό «ταμπελάκι» προσδιορισμού των θέσεων των ξένων αξιωματούχων στην αίθουσα της Γερουσίας), ενώ λίγο αργότερα ο κ. Βενιζέλος επαναδιατύπωσε τις ελληνικές θέσεις για «μία συμβιβαστική λύση γενικής εφαρμογής, με σύνθετο όνομα, η οποία να περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή