ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινο χαλί» από την Ελλάδα στους επενδυτές

kokkino-chali-apo-tin-ellada-stoys-ependytes-2003710

 Στις γενναίες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα με στόχο να καταστεί η ελληνική οικονομία φιλοεπενδυτική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, στις Βρυξέλλες. «Η κυβέρνησή μας υλοποίησε εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας από την εσωτερική αγορά στις εξαγωγές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν όχι μόνον τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τη δημόσια διοίκηση και τους φορολογικούς μηχανισμούς, με στόχο τα αντικίνητρα του παρελθόντος να μετατραπούν σε… «κόκκινο χαλί» για τους επενδυτές.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων, ο κ. Σαμαράς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία προκειμένου να αναδείξει και το μέγεθος της προσαρμογής που πέτυχε η Αθήνα σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά της.

Ξεκινώντας από το γεγονός της σημαντικής αποβιομηχάνισης της Ελλάδας, κάτι που όπως είπε την κατέστησε περισσότερο ευάλωτη στη διεθνή οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός -με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε.- επέμεινε στην ανάγκη ενός ισχυρού βιομηχανικού πυλώνα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον… «πιο πραγματικό» τομέα της οικονομίας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ευρώπη πρέπει να παράγει τα προϊόντα με τη βέλτιση σχέση ποιότητας/κόστους, «δεν χρειάζεται να ανταγωνιζόμαστε απαραιτήτως για τη χαμηλότερη τιμή», ανέφερε.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να έχει υψηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με αντικείμενο τη βιομηχανική πολιτική και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Δεν θέλουμε απλώς να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά να επιτύχουμε αποτελέσματα σε μια σειρά θεμάτων», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, και στην απουσία μιας κοινής ενεργειακής αγοράς, στο υψηλό διοικητικό κόστος, στην ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της επένδυσης στην καινοτομία, στην οικονομία της γνώσης και στις νέες δεξιότητες και, τέλος, στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς προκειμένου να αυξηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο.