Η αναστήλωση του Δημοσίου εν μέσω κρίσης

Η αναστήλωση του Δημοσίου εν μέσω κρίσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παρουσίαση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, το οποίο είχε εκπονήσει επί υπουργίας του στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στην παρότρυνση για «εκμετάλλευση» των συνθηκών κρίσης προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, προέβη ο Αντώνης Μανιτάκης κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης υπό την αιγίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Διοικητική μεταρρύθμιση εν μέσω κρίσης». Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος επί τιμή του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ομιλητές, πλην του κ. Μανιτάκη, ήταν η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης του Παν. Αθηνών Αντ. Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής καθηγητής Περιφερειακής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικ. Χλέπας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να δημοσιοποιήσω το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, που εκπόνησα σε συνεργασία με την Task Force, από αίσθημα ευθύνης και όχι πάντως ως πολιτικός», είπε ο κ. Μανιτάκης. «Η θητεία σας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να υπήρξε πολύ ισχυρό βίωμα», παρατήρησε ο κ. Πικραμμένος, για να λάβει την άμεση… επιβεβαίωση από τον κ. Μανιτάκη: «Συγκλονιστικό…». «Και εμείς αυτό εισπράξαμε», κατέληξε ο πρόεδρος επί τιμή του ΣτΕ.

Οπως επεσήμανε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι «η δημόσια διοίκηση είναι μια υπερμεγέθης, σκουριασμένη, αργή μηχανή, η οποία χρειάζεται αναστήλωση… Είναι όντως μάταιο να πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν άμεσα τα πράγματα. Η κρίση ωστόσο είναι μια ευκαιρία, γιατί όσο διαρκεί, καταρρέει το παλιό και το σάπιο και μέσα από αυτή την κατάρρευση δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το καινούργιο». Ο κ. Μανιτάκης τόνισε την αναγκαιότητα σχεδιασμού, ωστόσο επεσήμανε ότι κρίσιμη και αναγκαία είναι η διάκριση της πολιτικής από τις δημόσιες πολιτικές. «Τα politics εξαφανίζουν κάθε είδους public policy. Το υπουργείο δεν είναι του υπουργού. Πρέπει να ακολουθείται η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή