Προγράμματα 1,4 δισ. στη μάχη κατά της ανεργίας

Προγράμματα 1,4 δισ. στη μάχη κατά της ανεργίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Επιμόρφωση, μαθητεία και έναρξη της πρώτης απασχόλησης, μέσα στην τρέχουσα διετία», υποσχέθηκε για το 50% των σημερινών ανέργων ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας, από όπου εξήγγειλε και τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης. Το Συμβούλιο, σύμφωνα με πρόταση την οποία ο κ. Σαμαράς δημοσίως απέδωσε στον κ. Ευ. Βενιζέλο, «θα χαράσσει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανεργία τον μεγαλύτερο αντίπαλο της κοινωνίας και τον πιο ύπουλο εχθρό για την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής. «Ηδη σταματήσαμε την άνοδό της μετά έξι χρόνια ύφεσης», είπε, προτάσσοντας το επόμενο βήμα, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μείωσή της. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει παρά «μόνον εφόσον προχωρήσει η ανάκαμψη, η οποία όλα δείχνουν ότι αρχίζει άμεσα». «Θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να αποδώσει πλήρως», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες προγραμμάτων και ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση και όχι στην επίλυση του προβλήματος.

Με τα προγράμματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 1,4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, «θα δημιουργηθούν 440.000 ευκαιρίες εκ των οποίων οι 240.000 θα αφορούν ανέργους χωρίς εργασιακή εμπειρία, ηλικίας από 15 έως 24 ετών. Εξ αυτών, οι 110.000 θα ωφεληθούν τους προσεχείς μήνες, ενώ το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά τον ιδιωτικό τομέα, με καταμερισμό σε παραγωγικούς τομείς» με βάση το εθνικό αναπτυξιακό μας μοντέλο και μόνο το 20% τον δημόσιο τομέα.

Αναλυτικότερα, τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα αφορούν 114.000 ανέργους και συνδέονται είτε με προγράμματα που ήδη υλοποιούνται και αφορούν την επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων και την επιχορήγηση εργοδοτών για να προβούν σε προσλήψεις, μακροχρόνια ανέργων, ευπαθών ομάδων ή ανέργων μεγάλης, έως 66 ετών, ηλικίας.

«Εγγύηση για τη νεολαία»

Ο δεύτερος πυλώνας συνδέεται απόλυτα με το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη νεολαία». Είναι συνδεδεμένο με τη γνωστή πρωτοβουλία Μπαρόζο και απευθύνεται σε νέους έως 24 που βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας και την εκπαιδευτική διαδικασία. Η ομάδα-στόχος ανέρχεται σε 240.000 άτομα, στα οποία θα προσφερθεί δίκτυο δράσεων από την επιμόρφωση και την κατάρτιση μέχρι τη μαθητεία σε επιχειρήσεις, την απασχόληση και την πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτήσουν.

Ο τρίτος πυλώνας προγραμμάτων συνδέεται με τη συνέχιση της κοινωφελούς εργασίας σε τομείς του Δημοσίου, κυρίως ΟΤΑ, και αφορά 90.000 δικαιούχους από τη δεξαμενή των ανέργων σε οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος. Σε αυτόν τον κορμό των προγραμμάτων θα προστεθούν και άλλα εξειδικευμένα, που θα αφορούν τα επαγγέλματα στον χώρο της υγείας, τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τους αγρότες, με κίνητρα που θα παρασχεθούν σε έως και 11.000 από αυτούς για την επιμόρφωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή