Μ. Βαρβιτσιώτης: «Υπηρετούμε το δόγμα ότι δεν χάνουμε ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα»

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Υπηρετούμε το δόγμα ότι δεν χάνουμε ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενημέρωσε, με δική του πρωτοβουλία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και οι επιτελείς του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Βαρβιτσιώτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία επισήμαινε ότι «η συγκεκριμένη ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία όλοι από την αρχή έχουμε εκφράσει την βαθύτατη θλίψη μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης και, κυρίως, κακόβουλης κριτικής σε βάρος των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος».

Ανοίγοντας την ενημέρωση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κάλεσε όλες τις πλευρές να προτάξουν την ενημέρωση πριν από την κριτική και την άδικη καταδίκη, να έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων πριν από τα συμπεράσματα για την ανθρώπινη τραγωδία, που στοίχισε 12 ζωές και οδήγησε στη διάσωση 16 ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκά δικαστήρια που ζήτησαν την κεφαλή των μελών του Λιμενικού Σώματος επί πίνακι.

«Είδα και άκουσα, το τελευταίο διάστημα, πάρα πολλά. Διάβασα μεγαλόσχημους τίτλους σε εφημερίδες, που μιλούσαν για συγκάλυψη εγκλήματος. Άρθρα για υγρούς τάφους στο Αιγαίο και δημοσιεύματα με απάνθρωπες κριτικές και ρατσιστικά παραληρήματα, τόσο εμού όσο και του Λιμενικού Σώματος απέναντι στους μετανάστες. Είδα μακάβριες γελοιογραφίες και σκίτσα να αποτυπώνουν χαιρέκακα το συμβάν. Ανακάλυψα ακόμη και επιχείρηση προπαγανδισμού του γεγονότος, ακόμη διαρροή ψεύτικων φωτογραφιών δυστυχισμένων ανθρώπων που όμως βρέθηκαν σε άλλο χρόνο και τόπο, να παρουσιάζονται ως άνθρωποι της συγκεκριμένης τραγωδίας» κατήγγειλε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα που έστησαν τις τελευταίες ημέρες λαϊκά δικαστήρια, φθάνοντας στο έσχατο σημείο να μιλούν για δολοφονική απόπειρα των παιδιών του Λιμενικού, «όπως μάλιστα συνέβη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλα αυτά μας αναστατώνουν και δημιουργούν διπλά προβλήματα. Προβλήματα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη που έχει ο ελληνικός λαός στο Λιμενικό Σώμα και δημιουργούν εθνικό πρόβλημα στη χώρα, την οποία συστηματικά συκοφαντούνε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις για την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας ότι τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και όλα τα ένστολα σώματα που υπηρετούν τη χώρα πρέπει να γίνονται στόχος καλόπιστης κριτικής.

«Είμαι ανοιχτός στην κριτική. Δεν είμαι όμως ανοιχτός σε όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και όσους εμπορεύονται ανθρώπους στο Αιγαίο. Αυτό αντιμετωπίζουμε καθημερινά, φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, αφού συγκεκριμένοι διακινητές με συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη επιχειρούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, βάζοντάς τους σε ακατάλληλα μέσα, να διαπλεύσουν τη θάλασσα, νύχτα, σε νερά που δεν είναι πάντα ήρεμα» περιέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και τόνισε ότι αυτό το οποίο καθημερινά γίνεται στο Αιγαίο είναι μια άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η άσκηση γίνεται από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Σε κάθε σημείο του Αιγαίου, στην οριογραμμή με την Τουρκία, στα θαλάσσια σύνορα, αυτό το οποίο καθημερινά κάνουμε είναι να επιβεβαιώνουμε τις δυνατότητες μας για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις. Και οποιοσδήποτε αμφισβητεί την ικανότητά μας να διενεργούμε αυτές τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά αμφισβητεί την κυριαρχία την οποία επιδεικνύουμε στο θαλάσσιο πεδίο» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι έχουμε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες έχουν εγερθεί θέματα αμφισβητήσεων και για τις οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει εμείς με την καθημερινή πρακτική και άσκηση των επιχειρήσεων αυτών να επιβεβαιώνουμε τη δυνατότητά μας για την εθνική κυριαρχία. Εμείς δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να δεχτούμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ή ότι σε κάποιον θαλάσσιο χώρο η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκεί με επάρκεια τα κυριαρχικά της δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των ροών μεταναστών στο Αιγαίο το τελευταίο 18μηνο, για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών», από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013, στα 14 νησιά των ανατολικών συνόρων συνελήφθησαν 10.902 υπήκοοι τρίτων χωρών και 152 διακινητές σε σύνολο 615 περιστατικών.

«Υπηρετούμε το δόγμα ότι δεν χάνουμε ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και γι΄αυτό -όπως τόνισε- σε 140 περιστατικά έρευνας και διάσωσης έγιναν 3.194 διασώσεις. Το Λιμενικό Σώμα αποτελείται από 7.300 άνδρες και γυναίκες και πάνω από 2.000 διατίθενται για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, έχοντας στη διάθεσή τους πάνω από 35 σκάφη, είπε ακόμη ο κ. Βαρβιτσιώτης και ζήτησε σεβασμό στα «παιδιά» που κάνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίου και προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή