Ευ.Βενιζέλος: Τεράστια λάθη των εταίρων μας, με πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος

Ευ.Βενιζέλος: Τεράστια λάθη των εταίρων μας, με πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την επισήμανση πως στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης «υπήρξαν σχεδιαστικά προβλήματα που βαραίνουν τους εταίρους μας και λάθη τεράστια, με πάρα πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος» έκανε χτες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνο-γαλλικού Επιμελητηρίου.

«Σε τούτη τη φάση, όμως» τόνισε ο ομιλητής, «είναι η κρίσιμη συγκυρία και πρέπει τώρα, να δώσουμε μιαν ώθηση στην πραγματική οικονομία. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η άδικη, στερεοτυπική συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί, δεν μπορεί, θέλει ή δεν θέλει. Η Ελλάδα και μπόρεσε και ήθελε και το απέδειξε. Η κοινωνική εξάλλου αντίδραση, αν σκεφτεί κάποιος το μέγεθος της προσπάθειας και των θυσιών, είναι πολύ λελογισμένη και θα έλεγα αυτοπεριορισμένη» επισήμανε και κάλεσε προς τούτο τη Γαλλία -που «έχει καθοριστικό ρόλο και μπορεί να γίνει ένας δυνατός άμεσος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα»- αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τον «έντιμο ρόλο» που έπαιξαν οι γαλλικές τράπεζες στην απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω του PSI.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ελληνική Προεδρία και την προοπτική των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με «νέα φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού, με την κόπωση των νέων πολιτών που ταυτίζουν την Ευρώπη με τη λιτότητα, κι εν πάση περιπτώσει με ένα μοντέλο μονόπλευρο, ετεροβαρές που κανοναρχείται κυρίως από τη Γερμανία. Γι αυτό τον λόγο, έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος της Γαλλικής Δημοκρατίας, διότι οι εσωτερικές ισορροπίες στην ΕΕ είναι ισορροπίες στον άξονα Βερολίνο- Παρίσι. Κι όταν ο άξονας αυτός είναι διαταραγμένος και δεν επιτρέπει να διαδραματίζεται ένας ισότιμος ρόλος στη λήψη των αποφάσεων, αυτό μας επηρεάζει όλους, ιδίως τον ευρωπαϊκό Νότο».

Επισημαίνοντας, εξάλλου, τις διαφορετικές οπτικές που θα αναπτυχθούν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί «εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη, αν δεν παίξει η Γαλλία έναν καθοριστικό ρόλο και δεν ανασυγκροτηθεί ο εσωτερικός ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων και δεν λειτουργήσει πραγματικά ο άξονας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο άξονας στα θέματα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής».

Focus: «Η Αθήνα εξεγείρει τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας»

«Η Αθήνα εξεγείρει τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Focus», με αφορμή την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών.

«Για την ελληνική κυβέρνηση η Γερμανία έχει γίνει υπερβολικά ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ζητά από τη Γαλλία να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο» αναφέρει το Focus στον πρόλογο του δημοσιεύματος, το οποίο αποτελεί αναδημοσίευση σχετικού τηλεγραφήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και έχει ως εξής:

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να σχηματίσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα πιο ισχυρό αντίβαρο στην ομοσπονδιακή (ενν. γερμανική) κυβέρνηση. Το Παρίσι πρέπει "να παίξει τον ρόλο του" είπε ο Βενιζέλος την Τρίτη το βράδυ, σε ομιλία του ενώπιον του Ελληνογαλλικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. "Η ισορροπία στην ΕΕ είναι η ισορροπία μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων" πρόσθεσε. Η Ευρώπη χρειάζεται "φρέσκες ιδέες, αλλά δεν μπορεί να εμφανιστεί κάποια άλλη εναλλακτική, εάν ο άξονας μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων δεν λειτουργεί σε ό,τι αφορά την οικονομία και την εξέλιξη". Ο Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει "τον ρόλο της Γερμανίας". Η Γαλλία όμως πρέπει να γίνει "πιο ενεργή, πιο παρούσα". Μία μερίδα των Ελλήνων βλέπει τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και γενικά την ΕΕ πολύ κριτικά, διότι τη θεωρεί υπεύθυνη για την αμφισβητούμενη πορεία λιτότητας της Αθήνας. Η τρόικα των δανειστών (…) διέθεσε στην υπερχρεωμένη Ελλάδα από το 2010 δάνεια ανάγκης ύψους άνω των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα δεσμεύτηκε για δραστικές τομές, μεταξύ άλλων, στον δημόσιο τομέα καθώς και σε μέτρα ιδιωτικοποίησης».

ΥΠΕΞ: Ο κ. Βενιζέλος είπε αυτό που επισημαίνει όλη η Ευρώπη

Από την πλευρά τους, πάντως, αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφραζαν την απορία τους, για την έκταση και τις παρερμηνείες που αποδόθηκαν στις αναφορές του κ. Βενιζέλου, κατά την ομιλία του στο ελληνο-γαλλικό Επιμελητήριο.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε αυτό, που επισημαίνει όλη η Ευρώπη» παρατήρησαν σχετικά. «Με άλλα λόγια ανέφερε, πως η διατήρηση και η περαιτέρω προώθηση της δυναμικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να στηριχθεί και στην ισχυρή συνεργασία Βερολίνου- Παρισίων, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν την κινητήριο δύναμη της ενωμένης Ευρώπης».

Εξάλλου, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, «ανάλογη αναφορά έχει κάνει ο κ. Βενιζέλος και σε συζητήσεις του με Γερμανούς αξιωματούχους, χωρίς να έχει προκληθεί οιοδήποτε πρόβλημα…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή