Εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο προαναγγέλλει ο Τσίπρας

Εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο προαναγγέλλει ο Τσίπρας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «που θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν» προανήγγειλε χθες, ως προτεραιότητα μάλιστα της επόμενης Βουλής «με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ», ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, που φορτίζουν έτι περαιτέρω το ήδη ηλεκτρισμένο πολιτικό τοπίο, έγιναν με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα αντιπροσωπείας της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση ότι συστηματικά επιδίωξε να υποβαθμίσει το έργο της εν λόγω επιτροπής και τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της. Είπε, μάλιστα, ότι το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής θα αποτελέσει «σημαντική συμβολή» στην έρευνα της Εξεταστικής που προανήγγειλε.

Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκαν αιχμές για την έρευνα των ευρωβουλευτών και γίνεται λόγος για μετέωρα ερωτήματα από το σχέδιο έκθεσης που παρουσίασαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, οι συνεισηγητές της έκθεσης δεν τοποθετούνται επί μιας λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους (αν θεωρούν ότι η διευκόλυνση εξυπηρέτησής του επαρκεί ή εάν απαιτείται οργανωμένη διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου). Επιπλέον, διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τους συντάκτες της έκθεσης το ερώτημα γιατί εξαιρέθηκαν από την έρευνα οι αρμόδιοι πολιτικοί χειριστές του Μνημονίου Ι, αν η υφεσιακή λιτότητα πέτυχε ως συνταγή δημοσιονομικής εξυγίανσης και εάν η Ελλάδα χρειάζεται συνέχιση της λιτότητας με τρίτο Μνημόνιο.

Η αναφορά Γλέζου

Εν τω μεταξύ, χθες, πηγή έντασης αποτέλεσε μια -ειρωνική κατά τον ίδιο- αναφορά του κ. Μαν. Γλέζου από το βήμα της Βουλής σε ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. Η αναπαραγωγή της είδησης προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γλέζου, που μίλησε για «παραπληροφόρηση από τους πανικόβλητους χειροκροτητές της συγκυβέρνησης». Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, αναφερόμενος στη συζήτηση περί «μεγάλου συνασπισμού» την απέρριψε μετ’ επαίνων, κάνοντας λόγο «για πρόσκληση για συνενοχή στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο», προσθέτοντας ότι «την Πομπηία στην οποία οδηγείτε τα πράγματα θα τη ζήσετε και θα τη χρεωθείτε μόνοι σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή