Πρωτοβουλίες ανάταξης του κλίματος

Πρωτοβουλίες ανάταξης του κλίματος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ πολιτικών και επικοινωνιακών πρωτοβουλιών με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και τη σηματοδότηση του επιδιωκόμενου για την κυβέρνηση στόχου, δηλαδή της αρχής του… τέλους των Μνημονίων, προετοιμάζει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, εν μέσω εκκρεμοτήτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και «απροθυμίας» των Ευρωπαίων εταίρων να λάβουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις κρίσιμες κάλπες του Μαΐου.

Με άξονες το πρωτογενές πλεόνασμα και τη διανομή του στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την υλοποίηση προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας, την ελεγχόμενη έξοδο στις αγορές πριν από τον Μάιο και, φυσικά, τις πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο (σ.σ. συνταγματική μεταρρύθμιση), ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η δικομματική κυβέρνηση θα μπορέσει όχι μόνον να βελτιώσει το κλίμα, αλλά, για τους πλέον αισιόδοξους, και να ανατρέψει τα δημοσκοπικά προγνωστικά.

Ο κ. Σαμαράς, που σήμερα το μεσημέρι προγραμματίζεται να απευθυνθεί στα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ., δεν θα σταθεί μόνον στη διανομή των 17 εκατ. από μίζες που επεστράφησαν στην υγεία και στην εκπαίδευση ή στις χθεσινές ανακοινώσεις για την ανεργία. Αλλωστε, στην ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και σειρά άλλων παρεμβάσεων, επιγραμματικά οι:

– Διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως εφάπαξ ενίσχυση, πιθανώς σε δύο δόσεις πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

– Μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, όπως ανακοινώθηκαν χθες.

– Εφαρμογή του προγράμματος για την εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πιλοτικά σε περιφέρειες της χώρας.

– Εναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

– Λελογισμένη έξοδος στις αγορές, με στόχο την εμπέδωση της αντίληψης για το τέλος των Μνημονίων.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απορρίπτουν με ένταση τα σενάρια που αναζωπυρώθηκαν και φέρουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει ακόμη και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατ’ αυτά τα σενάρια, η «υπερδραστηριοποίηση» του κ. Σαμαρά έχει καθαρά εκλογικό άρωμα. «Αν αποφασίζαμε σκληρά μέτρα, ουδείς θα μιλούσε για εκλογές, τώρα που οι θυσίες αποδίδουν και μπορούμε να αποκαταστήσουμε κάποιες αδικίες, ανοίγει το θέμα», σχολίαζε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Στη σημερινή ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τους εμπνεύσει την αισιοδοξία που φέρεται να διατηρεί το Μαξίμου, ενώ δεν αποκλείεται –με έμμεσο τρόπο– να απαντήσει και στα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού. Χθες, σαφώς απορριπτικός εμφανίστηκε, διερμηνεύοντας και τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μ. Βορίδης (Βήμα FM). Τοποθετήσεις βουλευτών δεν προβλέπονται στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο πολλοί, αυτοπροσδιοριζόμενοι στον κεντροδεξιό χώρο, εμφανίζονται ανήσυχοι τόσο για την πορεία και τη ρητορική του κόμματος όσο και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος έσπευσε χθες να σημειώσει ότι μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Από κοντά και στελέχη, όπως ο κ. Ευ. Αντώναρος, που χθες σημείωσε ότι πρέπει να μπει «τέρμα στους υποστηρικτές του “ναι σε όλα”».

O πόλεμος… της αφίσας

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που διαβλέπει προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες θετικές ειδήσεις για λογαριασμό του πρωθυπουργού, προκάλεσε η ηλεκτρονική «αφίσα» υπό τον τίτλο «Με εντολή Σαμαρά», που κυκλοφόρησε χθες στο Διαδίκτυο από τη Ν.Δ. Η δημοσίευση αφορούσε στη διάθεση περισσότερων από 17 εκατ. ευρώ, που επεστράφησαν στο Δημόσιο από κατηγορουμένους για την αποδοχή χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» των εξοπλισμών και άλλων σκανδαλωδών υποθέσεων. Η δημοσιοποίηση του πόστερ της Ν.Δ., που σύμφωνα με πληροφορίες είχε την έγκριση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, προκάλεσε τη σκωπτική αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «Με μια κακόγουστη αφίσα στο facebook (η οποία μοιάζει με διαφήμιση ζυμαρικών γνωστής εταιρείας) η Ν.Δ. επιχειρεί να καρπωθεί μικροκομματικά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση συνεργασίας και η Δικαιοσύνη να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία χρήματα από μίζες», σχολίασε ο κ. Δ. Καρύδης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, σημείωσε: «Τα Ζάππεια με τα 17 δισ. δικαιώνονται… αν προσθέσεις τρία μηδενικά στο τέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή