«Χαλασμένο τηλέφωνο» για τις δηλώσεις Κάρας

«Χαλασμένο τηλέφωνο» για τις δηλώσεις Κάρας

7' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η δήλωση του Οτμαρ Κάρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης,  ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο δεν είχε τίποτα να αντιπροτείνει και δεν άσκησε καμία κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική.

«Επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα εκτός από το ότι στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο»,  είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας.

Η φράση του κ. Κάρας προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ένας εξ αυτών –που ήταν παρών στο περιστατικό, αλλά παρακολουθούσε μέσω ακουστικών την ομιλία από μετάφραση– φέρεται να σχολίασε πως αν διαπίστωνε εκείνη τη στιγμή τέτοια αναφορά για τον αρχηγό του, θα έδιωχνε κακήν κακώς από τη Βουλή τον υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Για ΣΥΡΙΖΑ α λα καρτ έκανε λόγο ο Σίμος Κεδίκογλου

Αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κάρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Από εκεί που ήταν σεβαστός και "Θεός", ξαφνικά όταν είδαν ότι δεν τους βολεύουν αυτά που λέει τον έριξαν στον πυρ το εξώτερον… ίδια μεταχείριση είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πρόκειται για ΣΥΡΙΖΑ α λα καρτ» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «τι να πω… θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, στο ευρώ; Πού στοχεύουν; να ξεκαθαρίσουν. Πώς θα αλλάξουν την Ευρώπη με "μούγκα στη στρούγκα"; Η πολιτική σκηνή χρειάζεται σοβαρότητα και θέσεις».

Ευ. Βενιζέλος: «Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης»

Ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε τα όσα είπε χθες ο εισηγητής της έκθεσης για την τρόικα Ότμαρ Κάρας για τη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα. Το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας, είπε ο κ. Βενιζέλος, «δείχνει ότι τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χωρίς να έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, υπεύθυνο, χειροπιαστό δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας και δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ των Ελλήνων».

Όπως εξάλλου ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, «όλα αυτά που συζητούμε έχουν άμεσο αντίκρισμα, στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στη ζωή όλων των οικογενειών. 'Αρα ας σταματήσουμε τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης και ας συσπειρωθούμε με κριτήριο την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την έξοδο μας από την κρίση και να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης, μιλώντας στον ANT1 έκανε λόγο για «χοντροκομμένη και ψευδή επίθεση» στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Ολοι γνωρίζουμε την πολιτική φιλία που τον συνδέει με τον κ. Σαμαρά» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή χθες στη Βουλή, για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο στη συζητήσή τους για την τρόικα.

Να ζητήσει συγγνώμη ο ευρωβουλευτής Οτμ. Κάρας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημόσια συγγνώμη από τον ευρωβουλευτή Οτμ. Κάρας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέα ανακοίνωσή του, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τον Αυστριακό ευρωβουλευτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο κ. Κάρας μπορεί να μην έχει το σθένος να «αναιρέσει» όσα συκοφαντικά είπε για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ουσιαστικά, όμως, παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της επιτροπής για το ρόλο της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Κάρας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διάσταση μεταξύ των ευρωβουλευτών Ότμαρ Κάρας και Χοάμ Νγκόκ

Διάσταση παρατηρήθηκε μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών Ότμαρ Κάρας και Χοάμ Νγκόκ που βρίσκονται στην Αθήνα για τη διερεύνηση του ρόλου της τρόικας, ως προς την εκτίμησή τους για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα στο Στρασβούργο, στη συνέντευξη που έδωσαν σήμερα στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ούτε διόρθωση σε σχέση με χθες δήλωσε ο αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ. Κάρας μετά από παρατήρηση του παρευρισκομένου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ότι ο κ. Κάρας ανασκεύασε και διόρθωσε τη χτεσινή δήλωσή του. Ωστόσο, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κάρας είπε ότι μας έδωσε ένα κείμενο και τη στήριξή του στο έργο μας. Πρόθεσή μου δεν είναι να ερμηνεύσω ή να αξιολογήσω το έργο του κ. Τσίπρα είπε ο κ. Κάρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γάλλος σοσιαλιστής κ. Νγκόκ είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε στο Στρασβούργο χωρίς πρόταση, αλλά με κείμενο που αναφέρεται ως «ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», το οποίο συμπεριλαμβάνουμε στο θεματολόγιο της έκθεσής μας και μάλιστα αφορά τα σημεία 17 και 18 για τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής της τρόικας στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από το γραφείο του στις Βρυξέλλες: «ο κ. Τσίπρας μάς παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συνεισηγητής της έκθεσης για την Τρόικα, Ότμαρ Κάρας, συναντήθηκαν με τον αρχηγό της Ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

«Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ε.Κ. στα πεπραγμένα της Τρόικας. Ο κ. Τσίπρας μάς παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως. Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω την συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της Τρόικας, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η έρευνα του ΕΚ θέλει να ρίξει φως στη λειτουργία της Τρόικας, αναλύοντας κατά πόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι κατάλληλες. «Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο», προσθέτει ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών. Καταλήγει λέγοντας ότι η αποστολή του ίδιου και του Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα γίνεται με σκοπό να συναντήσουν όχι μόνο αξιωματούχους και υπουργούς, αλλά και για να ακούσουν φωνές δυσαρέσκειας και να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασοι την κοινωνική κατάσταση.

Αδ. Γεωργιάδης: «Ο κ. Τσίπρας καθιέρωσε την σκληρή διαπραγμάτευση δια της σιωπής»

Ορμώμενος από τις δηλώσεις Κάρας, ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου απευθύνθηκε προς την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να πει: «Τα συγχαρητήριά μου για τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και που επιβεβαιώνει το αρχαιοελληνικό ρητό «κρείττον το σιγάν».

«Ο κ. Τσίπρας καθιέρωσε την σκληρή διαπραγμάτευση δια της σιωπής» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην εκνευρίζεστε. Ο αρχηγός σας έμεινε σιωπηλός, εγώ δεν θα μιλήσω; Επειδή εκείνος δεν μίλησε, θα μας κάνουν τώρα τους καμπόσους; Μια ώρα τον ρωτούσε ο κ. Κάρας» απάντησε προς τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές.

Ν. Χουντής: «Ο Ότμαρ Κάρας προσπαθεί να υπηρετήσει την απέλπιδα προσπάθεια των Σαμαρά – Βενιζέλου»

Την κατηγορία ότι ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας προσπαθεί «να υπηρετήσει, για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους και συγγένειες, την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου» διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πολιτική παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και μια κακόγουστη υποστήριξη με ψευδή στοιχεία της προπαγανδιστικής γραμμής της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει: «Ο κ. Κάρας κάνει συνεχώς δηλώσεις γιατί είτε τον προέτρεψαν ή το κατάλαβε και μόνος του ότι το άνοιξε πολύ το θέμα με την εισήγηση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα και ότι αυτό είναι σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Επομένως είναι μια προσπάθεια και να εμποδιστεί το έργο αυτής της επιτροπής, δηλαδή να καταγράψει σωστά τις συνέπειες της τρόικας στην Ελλάδα γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι κόλαφος για το μνημόνιο και ταυτόχρονα να υπηρετήσει για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους και συγγένειες την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου».

Ο κ. Χουντής τονίζει ακόμη ότι «τον κ. Κάρας και τα λεγόμενά του διέψευσε και ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, συνεισηγητής της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είπε όχι, εγώ δεν έχω τέτοια αίσθηση για όσα είπε ο κ. Κάρας».

Ο κ. Κάρας αναφέρθηκε κάποια στιγμή στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ονομαστικά στον κ. Αλ. Τσίπρα, με τρόπο που εμφάνισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τουλάχιστον ανέτοιμο, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, να παρουσιάσει προτάσεις διευκόλυνσης του έργου της Επιτροπής. «Επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα εκτός από το ότι στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο» είπε. Στην ταυτόχρονη μετάφραση από τις υπηρεσίες της Βουλής, ωστόσο, το όνομα «Τσίπρας» παρουσιάστηκε ως «Κύπρος», προκαλώντας στιγμιαία μόνο απορία για την «ανεξήγητη» επιλογή του κ. Κάρας να αναφερθεί, εντός Ελλάδος, σε πολιτικό αξιωματούχο άλλης χώρας.

Ωστόσο, αργότερα, από το ηχητικό απόσπασμα, αλλά και από διευκρινιστική δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελληνίδα δημοσιογράφο, ξεκαθαρίστηκε ότι ο κ. Κάρας αναφερόταν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή