ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στόχος η σταδιακή κατάργηση της τρόικας

eyropaiko-koinovoylio-stochos-i-stadiaki-katargisi-tis-troikas-2004083

Στόχος είναι να προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση της τρόικας ως όργανο και η αντικατάστασή της απο κάποιο άλλο, με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕυρωπαΙκού Κοινοβουλίου που καταρτίζουν την έκεθση για το έργο και τον ρόλο της τρόικας.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που καταρτίζει την έκθεση, Οτμαρ Κάρας, διευκρίνισε ότι δεν είναι ρόλος του να αξιολογήσει το έργο του κ. Τσίπρα και σημείωσε ότι "ναι, μας έδωσε ένα κείμενο και παρείχε την στήριξή του στο έργο μας. Η πρόθεσή μου δεν είναι να ερμηνεύσω ή να αξιολογήσω την στάση του κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει διόρθωση σε σχέση με τις χθεσινές μου δηλώσεις…."
Ο γάλλος συνεισηγητής της έκθεσης Λ. Νγκόγκ σημείωσε ότι υπάρχει έντονη συζήτηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι στις πιθανές λύσεις περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και το να δεχτεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να καταγράψει ζημιές επι του ελληνικού χρέους που κατέχει.
Πέραν αυτών, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο, ενώ μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ζήτησαν συγνώμη απο την Ελλάδα για τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα.