Μήνυμα Βενιζέλου προς την ΠΓΔΜ

Μήνυμα Βενιζέλου προς την ΠΓΔΜ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν προβάλλει αντιρρήσεις στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. λόγω του θέματος του ονόματος, αλλά επειδή η χώρα αυτή δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για την ένταξή της σε αυτούς τους οργανισμούς. Αυτό δήλωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος χθες στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Π. Καμμένου.

«Η ένταξη της γειτονικής μας χώρας στους νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνον όταν ισχύσουν όλα τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Τέτοιου είδους ζητήματα θέτουν όλα τα κράτη για όλα τα υποψήφια κράτη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί αλλιώς θα μπορούσε να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μπορεί κανείς με τη χρήση της προσωρινής ονομασίας να εντάσσεται στους διεθνείς οργανισμούς. Δεν είναι όμως θέμα ονομασίας, προσωρινής ή οριστικής. Είναι ένα ευρύτερο θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου και των κριτηρίων που έχουν κωδικοποιηθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2013», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα έφερε ως παράδειγμα για τα βήματα που πρέπει ακόμα να γίνουν ότι η συμφωνία της 1ης/3/2013 ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα Σκόπια (στην οποία είχε μεσολαβήσει ο αρμόδιος επίτροπος Φούλε) δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή ότι το ίδιο πράγμα θα πει και στα Σκόπια, τα οποία θα επισκεφθεί ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, μέσα στον Φεβρουάριο.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος απέτισε εκ μέρους της κυβέρνησης και της Πολιτείας τιμή στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας στα Ιμια, των υπομοιράρχων Βλαχάκη και Καραθανάση και του αρχικελευστή Γιαλοψού στις 31 Ιανουαρίου του 1996. Στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα τελέστηκε στη μνήμη τους επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου, της αναπληρώτριάς του Φ. Γεννηματά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου. «Στεκόμαστε με σεβασμό, τιμή και ευγνωμοσύνη στη μνήμη των ανδρών του Π.Ν., που με τη θυσία τους στέλνουν ένα διαρκές μήνυμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης στην πατρίδα. Οι Εν. Δυνάμεις με υπερηφάνεια κρατούν στη μνήμη και την καρδιά τους τους ήρωές μας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή