Μυστική σύσκεψη στις Βρυξέλλες – Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο

Μυστική σύσκεψη στις Βρυξέλλες – Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική συνάντηση είχαν την περασμένη Δευτέρα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του γερμανικού και γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που εκείνη την ώρα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση αυτή, το θέμα ήταν πώς θα ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος που εντοπίζεται στο β΄ εξάμηνο του έτους και υπολογίζεται σε 5 – 6 δισ. Αυτό ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal και είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών της χώρας για την ελληνική υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω φορείς ανησυχούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του ελέγχου του προγράμματος που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2013, έως τα τέλη Μαΐου που η Ελλάδα θα έχει πραγματική ανάγκη τις δόσεις από τον μηχανισμό στήριξης για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν. Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η τρόικα έχει διαμηνύσει πως θα επιστρέψει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε η επίσκεψή της να έχει τυπικό χαρακτήρα. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα ζητήματα προσδοκώντας σε μια υποχώρηση της τρόικας την τελευταία στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η διαρροή της μυστικής συνάντησης.

Πάντως, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν σχετικά με το θέμα της σύσκεψης αυτής ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση και με τέτοιο θέμα και πως δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Επίσης, από την Κομισιόν αρμόδια στελέχη σημείωναν πως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η κατάσταση του ελέγχου του ελληνικού προγράμματος και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι γεγονός ότι η τρόικα θέλει με αυτές τις κινήσεις να ασκήσει πίεση προς την ελληνική πλευρά, ώστε να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τον τρέχοντα έλεγχο. Να σημειωθεί ότι η άφιξη του κλιμακίου της τρόικας υπολογίζεται πλέον για τη μεθεπόμενη εβδομάδα (10/2) χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο.

Πέραν αυτών, σε ό,τι έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό του 2014, η ελληνική πλευρά έχει ήδη παρουσιάσει στην τρόικα τις εναλλακτικές προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς να απαιτηθεί νέο Μνημόνιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

1. Η ανανέωση -αντί εξόφλησης- των ομολόγων Αλογοσκούφη που δόθηκαν στις τράπεζες το 2009 στο πλαίσιο της στήριξής τους. Η ΕΚΤ αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό, αλλά στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα πιέσουν κι άλλες χώρες προς αυτήν την κατεύθυνση.

2. Η εφαρμογή του μέτρου της μετακύλισης των λήξεων των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (ΕθΚΤ) προ κρίσης (ANFAs). Και αυτό το μέτρο το έχει μπλοκάρει η ΕΚΤ, αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν έχει σταματήσει να το θέτει ως ελληνικό αίτημα. Να σημειωθεί πως τα ANFAs για το διάστημα 2013-2016 ανέρχονται σε 6,5 δισ.

3. Νέο δάνειο. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ένα νέο δάνειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση και τη Γερμανία. Αντ’ αυτού, το οικονομικό επιτελείο προωθεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές για μικρά ποσά, αλλά ικανά να κλείσουν τις «τρύπες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή