Στο τέλος του Μνημονίου θα επενδύσει ο Σαμαράς

Στο τέλος του Μνημονίου θα επενδύσει ο Σαμαράς

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει η επερχόμενη αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, διαμηνύει μεν πως στις κάλπες του Μαΐου δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, αλλά είναι, παράλληλα, αποφασισμένος να «σηκώσει το γάντι» που του πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες οικοδομεί σταθερά και μεθοδικά σκηνικό οξείας πόλωσης.

Ο κ. Σαμαράς επενδύει, για την επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, σε μια σειρά από κινήσεις που θα αναπτυχθούν από τώρα μέχρι τον Μάιο, με κορυφαία τη διαμόρφωση εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο και την οριστική «απομάκρυνση» της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγηθεί στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, αλλά θα πρέπει να υπαχθεί στο καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας», όπως ισχύει για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως ο στόχος είναι εφικτός, καθώς μέσω διαύλων επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ, υπάρχουν μηνύματα ότι το Βερολίνο προσανατολίζεται να μεταβάλει στάση σε σχέση με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014 – 2015, μέσω νέου δανείου. Οπως λέγεται, η γερμανική κυβέρνηση πλέον εξετάζει το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί με τη μετακύλιση των λεγόμενων ομολόγων Αλογοσκούφη και των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες πριν από την κρίση, ενώ το ποσό που θα υπολείπεται θα αντληθεί από τις αγορές -είτε με την «εγγύηση» του ΕSM, είτε χωρίς- στις οποίες προγραμματίζεται η έξοδος ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, ο ΕSM θα ανοίξει μια γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα, στην οποία η χώρα μας θα προσφεύγει εάν δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

Με την προοπτική απεμπλοκής από το Μνημόνιο και την τρόικα, ο κ. Σαμαράς θα αποδομήσει ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα του κ. Τσίπρα, ενώ παράλληλα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα θέσει και ισχυρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους: Κεντρικότερο όλων θα είναι, «ποιο κόμμα εμπιστεύονται προκειμένου να διαπραγματευτεί με ασφάλεια το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως το δίλημμα θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει μονομερείς ενέργειες μιας δικής του κυβέρνησης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για το «κούρεμα» μεγάλου μέρους του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των κρατών – μελών της Ε.Ε., εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Στο «υπόβαθρο», πάντως, των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των ευρωεκλογών, το δίλημμα που θα τεθεί εκ των πραγμάτων θα είναι αυτό της σταθερότητας της κυβέρνησης. Είναι προφανές πως τυχόν χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και παράλληλη αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, θα απονομιμοποιούσαν την κυβέρνηση συνεργασίας. Τούτο, εξάλλου, το έχει ήδη πει δημοσίως ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε πως το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου είναι η πολιτική σταθερότητα.

Υπ’ αυτή την έννοια, ενδιαφέρον έχει και η στρατηγική που θα αναπτύξουν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του Μαΐου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ο ένας έναντι του άλλου. Η Συγγρού και η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν εν πολλοίς στο ίδιο σώμα ψηφοφόρων, που προτάσσουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι τα όποια κέρδη της Ν.Δ. θα συνεπάγονται απώλειες για το ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο. Το συγκεκριμένο σενάριο προβληματίζει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη του εκτιμούν πως ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης θα ευνοήσει πρωτίστως τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς σε ελεύθερη πτώση. Η συγκεκριμένη «αγωνία» αποτυπώθηκε και στην οξεία αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στην αφίσα της Ν.Δ. για τα 17 εκατ. ευρώ από μίζες που επιστρέφονται στους ασθενέστερους, με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ να προκαλεί την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή