Ακέφαλο το ψηφοδέλτιο «58» – ΠΑΣΟΚ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Παγουλάτος, Κυριάκος Πιερακάκης, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Τα τέσσερα αυτά ονόματα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής ως επικρατέστερα να ηγηθούν του κοινού ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και των «58». Το γεγονός, ωστόσο, ότι και για τα τέσσερα αυτά πρόσωπα εκτός από θετικές εισηγήσεις, διατυπώνονται και σοβαρές ενστάσεις, καταδεικνύει και τα προβλήματα που καλούνται να υπερκεράσουν οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Βούλγαρης. Διότι προφανώς αμφότεροι γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να τους εκπροσωπήσουν και κυρίως ο επικεφαλής «αρχηγός» τους, θα σηματοδοτήσει αν το όλο εγχείρημα είναι κάτι όντως νέο ή «μια από τα ίδια».

Η περίπτωση Γιαννίτση είχε προκριθεί εξ αρχής ως ιδανική απολαμβάνοντας της αποδοχής και των δύο πλευρών. Αίφνης, ωστόσο, διατυπώθηκαν δεύτερες σκέψεις για δύο λόγους. Πρώτον για την πολιτική ταύτισή του με το «Σημιτικό ΠΑΣΟΚ» το οποίο δεν επιθυμούν αρκετοί από τους «58», και δεύτερον λόγω της ηλικίας του η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εκπέμψει την «ελπίδα» που χρειάζεται το εγχείρημα για να προσεγγίσει νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τις περιπτώσεις των κ. Παγουλάτου και Πιερακάκη οι οποίοι πληρούν βέβαια το κριτήριο της ηλικίας και επιπλέον διαθέτουν εξαιρετικά βιογραφικά αλλά και το πλεονέκτημα μιας τρόπον τινά πολιτικής «παρθενίας». Για μεν τον πρώτο που ανήκει στους «58» ακούγεται ως «πρόβλημα» στις τάξεις του βαθέος ΠΑΣΟΚ ότι «είναι πολύ δεξιός» για τις βουλές τους. Για δε τον κ. Πιερακάκη πολλοί εκ των «58» θεωρούν ότι «είναι άνθρωπος του Βενιζέλου» και ως εκ τούτου ενίστανται σθεναρά. Τέλος η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου καίτοι ακούστηκε ως επικρατέστερη, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες δεδομένου ότι κ. Βενιζέλος θα ήταν απίθανο να αποδεχθεί ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου (και του ΠΑΣΟΚ) τον μέχρι πρότινος εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και «58» δεν έχουν καν συμφωνήσει στον τρόπο επιλογής των προσώπων. Αμφότεροι έχουν μιλήσει για την ανάγκη ανοιχτών διαδικασιών (είτε με κάλπες, είτε με διαδικτυακή ψηφοφορία), αλλά τις τελευταίες μέρες καταγράφεται εκατέρωθεν μεγάλη δυσπιστία. Οι μεν «58» φοβούνται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επικρατήσουν συγκεκριμένοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ λόγω των μηχανισμών που ελέγχει ο γραμματέας κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα διαμηνύουν ότι αν το «ψηφοδέλτιο μυρίζει, έστω, παλαιό ΠΑΣΟΚ» θα κατέλθουν στις εκλογές αυτόνομα! Από τη Χαρ. Τρικούπη, πάλι, επισημαίνουν την αντίφαση των «58» να επιζητούν ανοιχτές διαδικασίες αλλά να θέλουν παράλληλα να εκλεγούν μόνον πρόσωπα της αποδοχής τους και να εξαιρούν π.χ. από τις «προτιμήσεις» τους στελέχη, όπως η Συλβάνα Ράπτη.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο συνεδριάζει σήμερα η Γραμματεία των «58» για να προτείνει στον κ. Βενιζέλο τον ενδεδειγμένο τρόπο να επιλεγούν τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήδη πρότεινε στον κ. Γ. Βούλγαρη να διοργανωθεί συνδιάσκεψη στην οποία θα προσκληθούν και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς που δεν έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση των «58». Στη Χαρ. Τρικούπη μάλιστα προαναγγέλλουν ότι στη συνδιάσκεψη αυτή θα κρατηθούν κενές θέσεις ακόμη για τη ΔΗΜΑΡ (για εξόφθαλμους τηλεοπτικούς λόγους).

Πώς απαντά σε όλα αυτά ο κ. Κουβέλης; Υπονοώντας ότι η πιθανή συνεργασία του με τον κ. Ανδ. Λοβέρδο δεν έχει ακόμη ναυαγήσει και καλώντας τον να υποχωρήσει από τον όρο που έχει θέσει το κοινό τους ευρωψηφοδέλτιο να μην φέρει τη «λέξη» ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, το περιβάλλον Κουβέλη επισημαίνει ότι θα ήταν οξύμωρο ο κ. Λοβέρδος να στρατευθεί την τελευταία στιγμή με το ΠΑΣΟΚ και τους «58» όπως ακούγεται ως πιθανότερο σενάριο. Και δεν έχουν άδικο αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις προσφάτως ο κ. Λοβέρδος έχει αποκαλέσει δημοσίως τους «58», «εκπροσώπους του κανενός και φορείς του τίποτα»!

Τι θα κάνει ο κ. Κουβέλης αν ναυαγήσει η σύμπραξή του με τον κ. Λοβέρδο είναι προδιαγεγραμμένο. Θα επιχειρήσει να πείσει τους δυνάμει ψηφοφόρους του ότι ο δικός του τρίτος πόλος και η διεύρυνση που επιζητεί, θα επιτευχθεί με πρόσωπα όπως οι κ. Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης και Στ. Μανίκας με τα οποία ήδη συνομιλεί.

Ας σημειωθεί τέλος ως παράδοξο ότι ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και «58» διεκδικούν πάση θυσία την εύνοια των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ωσάν αυτή να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο ψήφου στην Ελλάδα ή και οπουδήποτε στην Ε.Ε…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT