Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις

Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της τρόικας για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και για την επικοινωνιακή διαχείριση του Μνημονίου από την κυβέρνηση. «Δεν μπορεί από τη μια να εφαρμόζεις το Μνημόνιο και από την άλλη να δηλώνεις την αντίθεσή σου και να υπόσχεσαι τον άμεσο τερματισμό του, και στη συνέχεια να εκπλήσσεσαι που η κοινή γνώμη είναι τόσο αντίθετη, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο δύσκολο το έργο σου» είναι η άποψη που επικρατεί στους κόλπους της τρόικας, όπως τη μετέφεραν στην «Κ» στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και απηχούν τις απόψεις της τριμερούς.

Στην τρόικα απορρίπτουν την απόπειρα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί «πολιτικά» και επιμένουν οι δεσμεύσεις να μη μείνουν στα χαρτιά. Από την άλλη, διαμηνύουν πως αν στο μέλλον προκύψει κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνον αν κινηθεί με μετριοπάθεια μπορεί να έχει κάποια διαπραγματευτική ισχύ (leverage) και οι εταίροι να δείξουν ευελιξία. Αντιθέτως, εάν επιλέξει να προβάλει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, τότε οι εταίροι είναι έτοιμοι να δηλώσουν «φθάνει, δεν πάει άλλο» (enough is enough) και να τερματίσουν «όλη αυτή την προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας». Από το ύφος των συνομιλητών ήταν σαφές ότι η ανοχή της τρόικας εξαντλείται και πως μια τέτοια συγκρουσιακή προσέγγιση θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Ολοι στην Ελλάδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν τις δύσκολες αποφάσεις» ήταν το κοινό μήνυμα προς όλο το πολιτικό φάσμα.

Παράλληλα, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την «εκτεταμένη παραπληροφόρηση» και το γεγονός ότι συχνά οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσω του Τύπου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, εξέλιξη που δυσχεραίνει την εφαρμογή των μέτρων που κρίνονται αναγκαία για την εξυγίανση, απελευθέρωση και ανάκαμψη της οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούν τον κ. Σαμαρά να υπεραμυνθεί των πολλών πτυχών του Μνημονίου που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και των οργανωμένων συμφερόντων προς όφελος της κοινωνίας, αν και αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση ειλικρινά προτίθεται να μείνει πιστή στις πρόνοιες του προγράμματος μέχρι το 2016, καθώς αναγνωρίζουν το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό. «Ισως φοβούνται το ενδεχόμενο να κάνουν αυτοί τα δύσκολα και να έρθει ο Τσίπρας να απολαύσει τα οφέλη των αλλαγών χωρίς να έχει υποστεί το πολιτικό κόστος της εφαρμογής τους» αναφέρουν.

Στο πνεύμα αυτό δυσφορούν και για τις φιλολαϊκές εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, ανατρέπουν τον σχεδιασμό του προγράμματος, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τη δεδηλωμένη πρόθεση να επιστραφεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. «Εχει η κυβέρνηση τόσα πολλά χρήματα ώστε να κάνει και παροχές;» επισημαίνουν με δηκτικό τρόπο και υποστηρίζουν ότι έχουν παρερμηνευθεί οι σχετικές αναφορές που υπάρχουν στο Μνημόνιο για το συγκεκριμένο θέμα και προειδοποιούν ότι αν δοθεί τώρα το όποιο επιπλέον ποσό προκύψει από το 2013, θα περιορισθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Η ανησυχία της τρόικας για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου αλλά και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, απασχόλησε κλειστή συνάντηση στις Βρυξέλλες ηγετικών στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, την περασμένη Δευτέρα, που αποκάλυψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, τονίζουν ότι θα είχε νόημα εάν γίνει για 2 ή 3 δισ. ευρώ, ως ένα μήνυμα προς τους επενδυτές, αλλά θα ήταν πολύ επικίνδυνο να επιχειρήσει η χώρα να αντλήσει ποσά της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων καθώς με το επιτόκιο στο 8% θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη οριακή βιωσιμότητα του χρέους της.

Οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης θα συνεχισθούν «εξ αποστάσεως» και αν τις επόμενες ημέρες επιτευχθεί ικανοποιητική σύγκλιση, οι επικεφαλής της τριμερούς θα έρθουν στην Αθήνα μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ως «βασικά αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση περιγράφονται το χρηματοδοτικό κενό του 2014, όπου, πάντως, η διαφορά «δεν είναι πλέον μεγάλη». Η τρόικα επιμένει να νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «είτε αυτή εφαρμοσθεί άμεσα, είτε σταδιακά», να προσδιορισθούν τα μέτρα κάλυψης του κενού του 2015, και να ψηφισθούν οι νόμοι που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των περισσότερων από τα μέτρα που προκρίνονται στη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πιέζουν, επίσης, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αν και σε αυτό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με κάποιους αξιωματούχους να μην το θεωρούν προτεραιότητα. Αλλωστε, όπως σημειώνουν, για τους ξένους επενδυτές τα κύρια εμπόδια είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά, όχι οι απολύσεις. Τέλος, σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, αναγνωρίζουν το έργο που επιτελεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο τονίζουν ότι βρίσκεται σε συνεχή μάχη με άλλους υπουργούς και συχνά αναζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος «δεν πιέζει τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης στον βαθμό που θα έπρεπε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT