Η δυνατότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων και την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένουν ανενεργά εξετάστηκαν κατά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών.
Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύσεις προκειμένου η αντιπαράθεση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγίων Σκαραμαγκά να μην καταλήξει στη διεθνή διαιτησία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε ρήτρες για το δημόσιο, σε απώλεια θέσεων και, φυσικά, στην περαιτέρω απαξίωση των, κατά τα λοιπά, υπερσύγχρονων υποβρυχίων που παραμένουν μη λειτουργικά.
«Παρουσιάζουμε τεράστια επιτεύγματα, τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε μια αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και στη δρομολόγηση της οριστικής εξόδου από αυτή τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, στο πρώτο σκέλος της οποίας συμμετείχαν και ο υπουργός Εθνικός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για τα Ναυπηγεία, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στον επίλογο της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Βουλής που είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα των Ναυπηγείων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Στην ίδια σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος και οι τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα καθώς, όπως αποκάλυψε η Καθημερινή, περισσότερες από 153 συμφωνημένες δράσεις είναι πλήρως ή εν μέρει μη υλοποιημένες από ελληνικής πλευράς και η τρόικα ζητά σαφή πρόοδο πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά κάνουν λόγο για μία κρίσιμη και πολυπαραγοντική διαπραγμάτευση, σημειώνουν ότι πρέπει να αποφευχθεί η… δραματοποίηση προηγούμενων αξιολογήσεων και ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε τελική τροχιά καθώς η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια για επί μακρόν καθυστερήσεις.
Όσον αφορά τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό θα λυθεί συντόμως και πως δεν είναι τεχνικό το θέμα, ενώ σχετικά με το εάν μικραίνει η απόσταση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία απόσταση.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας προς τους βουλευτές του στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για το τέλος των μνημονίων, δεν επιθυμεί την υπογραφή μίας νέας σύμβασης, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή θα παρουσιαστεί ως νέο μνημόνιο. Επιδιώκει την έξοδο της χώρας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο που θα προσφερθεί θα είναι υψηλότερο αυτού που περιλαμβάνεται στις δανειακές συμβάσεις, τόσο για πολιτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους. Από την πλευρά του, το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Αθήνα να επιστρέψει στον άκριτο δανεισμό και προτιμά να ελέγξει τη χρηματοδότηση, με όρους που θα επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές και δεν θα προβλέπουν νέα μέτρα λιτότητας.