Ν. Δένδιας: «Η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της»

Ν. Δένδιας: «Η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κεφαλονιά μετέβη σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Στράτο Σιμόπουλο, προκειμένου να επιθεωρήσει και να συντονίσει τις ενέργειες πολιτικής προστασίας στον Νομό, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετέβησαν επίσης στην Κεφαλονιά ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου και ο Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης.

Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Ληξούρι, όπου επισκέφτηκε σημεία στα οποία σημειώθηκαν ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης, σχολικά κτίρια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο.

Ο υπουργός μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε και την ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους φορείς, δήλωσε: «Ήρθα εδώ και είδα με λύπη μου ότι το Ληξούρι έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή. Υπό αυτή την έννοια το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί. Αυτή την έννοια έχει και η παρουσία μου εδώ. Θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό για το τι είδα και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Θανάσης Μπούρας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κα. Σοφία Βούλτεψη και ο βουλευτής Πρεβέζης της ΝΔ κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας – Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, όπως και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών φορέων. Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΣΟΠΕ δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Κεφαλονιά κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και παρακολούθησα τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου όπου έγινε μία αποτίμηση της κατάστασης μετά και από τον σεισμό των πρώτων πρωινών ωρών σήμερα. Αυτό το οποίο σαφώς αποφασίστηκε είναι να ενισχυθεί το κράτος στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής, η οποία κυρίως επλήγη από τον τελευταίο σεισμό. Έδωσα ήδη τις σχετικές εντολές και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Θα υπάρξει και αυτοτελές κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Ληξούρι. Επίσης, ήδη μετακινήθηκαν οι αρμόδιοι του Δήμου και της Περιφέρειας για να ελέγξουν την κατάσταση των δημοσίων κτιρίων στο Ληξούρι. Ξαναλέω το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στη Δημοτική Ενότητα Παλικής, όπως την δείχνει στην Κεφαλονιά όλες αυτές τις ημέρες και να βεβαιώσει τον πολίτη ότι είναι και θα παραμείνει δίπλα του».

Τέλος, ο κ. υπουργός επισκέφθηκε την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας – Ιθάκης κ. Ευστάθιο – Σωτήριο Κουρή.

Να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να συνδράμουν το έργο της πολιτικής προστασίας στο νησί. Στην Κεφαλονιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενισχυθεί με συνολικά τριάντα αστυνομικούς υπαλλήλους από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την υποστήριξη του έργου των Πυροσβεστικών Δυνάμεων μετέβη σήμερα κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ με οκτώ πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» έχουν προχωρήσει επίσης στην αποστολή προσωπικού και μέσων στην Κεφαλονιά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως επίσης και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς και εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή