ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η “Χρυσή Αυγή” κατέθεσε δήλωση ίδρυσης της “Εθνικής Αυγής”

i-amp-8220-chrysi-aygi-amp-8221-katethese-dilosi-idrysis-tis-amp-8220-ethnikis-aygis-amp-8221-2004826

 Δήλωση ίδρυσης κόμματος με την επωνυμία "Εθνική Αυγή" κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου, εκπρόσωπος της "Χρυσής Αυγής", ενώ παράλληλα κατατέθηκε και το καταστατικό του νέου κόμματος. Η δήλωση, συμφώνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο κοινοποιήθηκε, υπογράφεται από τον υποψήφιο βουλευτή της "Χρυσής Αυγής" Μιχάλη Γιαννόγκωνα. 

 Το περασμένο Σάββατο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας στην πλατεία Ρηγίλλης της Αθήνας, είχε προαναγγείλει την ίδρυση του νέου κόμματος. Όπως είχε πει ο κ. Κασιδιάρης, η "Εθνική Αυγή" ιδρύθηκε για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η "Χρυσή Αυγή'. Τέλος, η νομιμότητα της ίδρυσης του νέου κόμματος, αλλά και του καταστατικού του θα κριθούν από το καθ΄ ύλιν αρμόδιο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ για Χρυσή και Εθνική Αυγή

Στη δημιουργία νέου κόμματος από στελέχη της Χρυσής Αυγής αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τον «εθνικιστικό και ξενοφοβικό» χαρακτήρα του.
Η Νιου Γιορκ Τάιμς, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι, με στόχο να παρακάμψουν «ενδεχόμενες προσπάθειες» της κυβέρνησης για την απαγόρευση της οργάνωσης, ενόψει των ευρωεκλογών, στελέχη της Χρυσής Αυγής σκοπεύουν στη δημιουργία νέου κόμματος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας σε οπαδούς της οργάνωσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος με την ονομασία Εθνική Αυγή, ώστε να μπορέσει το νέο σχήμα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.
Η αλλαγή ονομασίας, όπως τονίζεται, μοιάζει με ελιγμό, ο οποίος αποσκοπεί να παρακάμψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησαν πέρυσι με την σύλληψη πέντε βουλευτών και είκοσι μελών της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι, μολονότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων, προσπάθησε να αμβλύνει την επιρροή της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική οργάνωση». Παρά επίσης την προφυλάκιση των ηγετικών στελεχών «του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος, η δημοφιλία του παραμένει υψηλή», όπως επισημαίνεται.
Τέλος, την ανταπόκριση γίνονται αναφορές σε αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κασιδιάρη, το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές. Επίσης, σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των οπαδών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε αντισυγκέντρωση δεκάδων αντιφασιστών νεαρών.
Τέλος, παρατίθενται οι αριθμοί από πρόσφατη δημοσκόπηση για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τις ενδείξεις για μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, η εύθραυστη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Χρυσή Αυγή, που διευρύνουν την επιρροή τους λόγω της αντίδρασης των Ελλήνων στη λιτότητα», όπως επισημαίνεται, προσθέτοντας ότι «ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για την σταθερότητα της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακύψουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, από την ενίσχυση των εξτρεμιστικών κομμάτων λόγω της λιτότητας».
Στο ίδιο θέμα κάνει αναφορά και η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή κατηγορείται από την Ελληνική Αστυνομία για μια σειρά «βίαιων επεισοδίων», με κορυφαίο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, όπως φανερώνει και η στήριξη που απολαμβάνει σε φτωχές περιοχές, όπου αναπτύσσονταν και διάφορες ανθρωπιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες, με τον παράλληλο αποκλεισμό των μεταναστών.
Τέλος, η ανταπόκριση από την Αθήνα κάνει επίσης αναφορά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου το κόμμα φέρεται να διατηρεί την ισχύ του, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ