Με στόχο τη δημιουργία έντασης αλλά και την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε στην ώς τώρα μεγαλύτερη πρόκληση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού «Giresun» παρενόχλησε το Σάββατο το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο «Princess», το οποίο διεξήγαγε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο οικόπεδο 9 και το υποχρέωσε να φύγει από την περιοχή. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης προανήγγειλε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ, αλλά και στη γαλλική κυβέρνηση. Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό σκάφος διεξήγαγε τρισδιάστατες έρευνες στο τεμάχιο 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Total. H φρεγάτα «Giresun», η οποία συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» στην περιοχή επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να φύγει από την περιοχή, γιατί είχε εισέλθει σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».
Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το τουρκικό γενικό επιτελείο, το οποίο ανακοίνωσε ότι «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18.40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο “Princess”, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρου, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Επειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας “Giresun”, στις 23.50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».
Το περιστατικό επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Αμυνας, Φ. Φωτίου, που δήλωσε ότι η Κύπρος «δεν θα ακολουθήσει το παιγνίδι των Τούρκων για δημιουργία έντασης».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αφού δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλοίο της Total και ότι δεν επρόκειτο για παρενόχληση αλλά για επικοινωνία μέσω ασυρμάτου από την τουρκική φρεγάτα, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε με έμφαση ότι τόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνουν δημόσια ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά να συμφωνήσουμε στην κοινή διακήρυξη: «Αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα, τότε νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά αν κάτω από τέτοιες συνθήκες θεωρείται το περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επί του θέματος», είπε ο κ. Κασουλίδης που προανήγγειλε διαβήματα, «τα οποία δεν θα απευθυνθούν μόνο στον ΟΗΕ και στη Γαλλία, χώρα της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες, αλλά και στις χώρες καταγωγής των πλοίων που εμπλέκονται».
Η είδηση της παρενόχλησης της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό ναυτικό βρήκε μεγάλο αντίκτυπο στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πρώτη «παρέμβαση» των τουρκικών Ε.Δ. στην κυπριακή ΑΟΖ.