Ισχυρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια επώδυνη διαδικασία έντονων διεργασιών, που ανέδειξαν χάσμα απόψεων και προσεγγίσεων και ένα βαθύ διχασμό στο κόμμα, που είναι αμφίβολο εάν και πώς θα γεφυρωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την προεκλογική εκστρατεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Η υποψηφιότητα του κ. Οδ. Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εισήγηση της πλειοψηφίας, εγκρίθηκε περνώντας διά πυρός και σιδήρου. Φράσεις όπως «μαζεύουμε τα αποφόρια του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι Πασόκοι δεν θα τον ψηφίσουν» και «δίνουμε σε λαθρεπιβάτες της πολιτικής εισιτήριο πρώτης θέσης για να επιβιβασθούν στον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν από τις πιο ήπιες που ακούστηκαν σε μια εξαιρετικά φορτισμένη διαδικασία, η οποία προδιαγράφει δύσκολες ισορροπίες για την αμέσως επόμενη περίοδο, προκειμένου να «κλείσουν» οι υποψηφιότητες στους δήμους και το ευροψηφοδέλτιο. Αν και οι πιο θορυβώδεις ενστάσεις στην υποψηφιότητα Βουδούρη προήλθαν από την Αριστερή Πλατφόρμα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε προειδοποιητικές βολές από το εσωτερικό της πλειοψηφίας, καθώς η πρωτοβουλία ΑΝΑΣΑ (Ανασύνθεση Αριστεράς) επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία, διότι «εάν ψηφίσουμε θα διευκολύνουμε την πόλωση», όπως ανέφεραν, καθώς η εναλλακτική της αποχής ήταν η καταψήφιση των προτάσεων της ηγεσίας.

96 υπέρ και 67 κατά

Η συμμετοχή τριών προσκείμενων στην Αριστερή Πλατφόρμα στελεχών στη λίστα με τους υποψήφιους Περιφερειάρχες δεν αποδείχθηκε αρκετή για να κατευνάσει την εσωκομματική μειοψηφία, που ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει για κάθε πρόταση χωριστά και όχι σε ομαδοποίηση. Στη σταθερή θέση της πλειοψηφίας, η ψηφοφορία να γίνει πακέτο για όλους τους προτεινόμενους, η μειοψηφία αντιπρότεινε ψηφοφορία πακέτο για όλους τους υπολοίπους και ξεχωριστά για τον κ. Βουδούρη. Στην ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας με 96 υπέρ και 67 κατά. Ακολούθησε η έγκριση του πακέτου των υποψηφιοτήτων χωρίς να γίνει καταμέτρηση των διαφωνούντων, κάτι που επίσης ενόχλησε την «Πλατφόρμα». Ο κ. Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε σ’ εκείνο το σημείο προσωπικά στον κ. Π. Λαφαζάνη, καλώντας τον να απαντήσει εάν «θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και στις 13 Περιφέρειες», με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά χαμογελώντας «αυτό εννοείται».

Για την «Πλατφόρμα» η υποψηφιότητα Βουδούρη είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως ανέφεραν στελέχη της, έχει ψηφίσει το Μνημόνιο. Η ηγετική ομάδα υπεραμύνθηκε των επιλογών της, τονίζοντας ότι είναι σύμφωνες με το πνεύμα αμφίπλευρης διεύρυνσης που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, με την οποία, πάντως, η «Πλατφόρμα» διαφωνεί, τασσόμενη υπέρ των συνεργασιών μόνο προς τα αριστερά. Δηλώνοντας αδυναμία να υπερασπισθούν στις τοπικές κοινωνίες τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η μειοψηφία ζήτησε το θέμα να συζητηθεί εξ αρχής στις τοπικές οργανώσεις της Πελοποννήσου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε.

Βουδούρης: Τα δημοσιονομικά μέτρα έπρεπε να ληφθούν

«Ναι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός κοινού στόχου, αλλά και σταθερότητα στις θέσεις που έχει διατυπώσει από το 2009, όταν «έπρεπε να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και έπρεπε ταυτόχρονα να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν», δήλωσε χθες ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης (ΒΗΜΑ FM), στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η στήριξη της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ούτε πρόκειται να γίνει. Αναφερόμενος, δε, στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, είπε ότι «έχουμε διαφωνίες και είναι λογικό, αλλά αυτό που πρέπει να μας ενώσει σήμερα είναι η κοινή βούληση να ανατραπεί μία κατάσταση». Ο κ. Βουδούρης εμφανίσθηκε (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») βέβαιος ότι μπορεί να κερδίσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, λέγοντας ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει «είναι επιλογή νίκης», ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει κοινός στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή