Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Pαγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στο Κυπριακό. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου και τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στη συνάντηση αναμένεται να γνωστοποιηθεί επισήμως η συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν και η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Αναστασιάδης έρχεται κατεπειγόντως στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις και να γίνει η απαραίτητη «ευθυγράμμιση» Αθήνας και Λευκωσίας.

Στην επιτάχυνση των εξελίξεων στο Κυπριακό φαίνεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο, η οποία, όπως είχε υποσχεθεί στον κ. Αναστασιάδη, άσκησε ισχυρές πιέσεις στον κ. Ερογλου να αποδεχτεί τα τρία «singles» (μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια) και να κλείσει το θέμα του ανακοινωθέντος. Η κ. Νούλαντ συναντήθηκε και τον ΥΠΕΞ των Κατεχομένων Οζντίλ Ναμί. Η ίδια η κ. Νούλαντ ανακοίνωσε μετά τις συναντήσεις αυτές ότι είναι πεπεισμένη πως «οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ερογλου, είναι προσωπικά δεσμευμένοι να κάνουν αληθινή πρόοδο τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, η οποία θα δώσει αυτοπεποίθηση και ελπίδα στους Κυπρίους σε σχέση με την προοπτική της λύσης», αλλά και ότι οι δύο ηγέτες «τη διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν».

Στη Λευκωσία διέρρευσε χθες ένα προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο σύμφωνα με κυπριακές πηγές υποβλήθηκε παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς και στηρίζεται στην πρόταση του κ. Αναστασιάδη από τη 18η/12. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η «επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», ότι «η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους», όπως και ότι «θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία». Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, τα τρία «singles» έχουν γίνει δεκτά στο σύνολό τους από τους Τουρκοκυπρίους, που ωστόσο εξακολουθούν να προβάλλουν ενστάσεις σε ένα άλλο σημείο του προσχεδίου. Οι εξελίξεις προκάλεσαν, πάντως, αναστάτωση και στην κυπριακή πολιτική σκηνή, καθώς ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε και ιδίως με την αναφορά ότι «το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα ίσα κράτη». Το ΔΗΚΟ επιφυλάσσεται για τη στάση του. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό ότι ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον πρώην πρόεδρο του κυβερνητικού του εταίρου Μάριο Καρογιάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή