Την έναρξη δευτεροβάθμιων ελέγχων από τη Δευτέρα στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στελέχη του υπουργείου Υποδομών. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κριθεί ποιοι θα λάβουν την κρατική αρωγή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τα μέτρα αρωγής των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι για στέγαση θα δοθεί επίδομα ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ σε οικογένειες, που κατοικούσαν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει υποστεί ζημιές, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, για δύο έτη. Αντίστοιχη επιδότηση ενοικίου θα δοθεί και στους ενοικιαστές αλλά μόνο για έξι μήνες. Επίσης δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν και όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν σχετική βεβαίωση. Η συνολική δαπάνη για επιδότηση ενοικίου θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι θα υπάρχουν πιστωτικές διευκολύνσεις για αποκατάσταση ζημιών. Το πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής θα περιλαμβάνει 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών θα ανέλθει 47 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταδίκασε για άλλη μία φορά τους «μετά σεισμό προφήτες» και επανέλαβε ότι όλοι θα πρέπει να κοιτάξουν τη δουλειά τους. «Η Πολιτεία έχει τα αρμόδια όργανα όπως ο ΟΑΣΠ και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, που κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τη σεισμική επικινδυνότητα», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σεισμού παρόμοιου με τους δυο προηγούμενους είναι μικρή, παρά το γεγονός ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε δε ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη σεισμική δράση που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, και προσέθεσε ότι έχουν καταγραφεί υπερβάσεις του αντισεισμικού κανονισμού.
Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Ελάτειας-Αμφίκλειας, υποστήριξε ότι αυτοί οι σεισμοί του όρους «Καλλίδρομο» είναι μετασεισμοί από τη σεισμική δράση του περασμένου Αυγούστου. Σημείωσε πως όλοι αυτού του είδους οι σεισμοί, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στο «Καλλίδρομο», αλλά και στον Πατραϊκό Κόλπο δεν συνδέονται με την Κεφαλονιά.
Επίσης ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι έως τώρα δε έχει παρατηρηθεί σεισμική διέγερση σε άλλον εστιακό χώρο στην περιοχή του νησιού.
Οι αυξήσεις στα διόδια είχαν αποφασιστεί από τη Βουλή το 2007
«Οι αυξήσεις των διοδίων που ανακοινώθηκαν είναι αυτές που προβλέπονται από τις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων το 2007, που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και όσοι το έχουν ξεχάσει ας το θυμηθούν», δήλωσε παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο σχετικό θέμα.
Υπήρχε, προσέθεσε, μια αδικία για τους κατοίκους της Βορειανατολικής Αττικής, αλλά αυτή αντιμετωπίστηκε καθώς δεν θα πληρώσουν την αύξηση της τιμής των διοδίων. Η τιμή διέλευσης από τα διόδια Αφιδνών για τους κατοίκους της Βορειονατολικής Αττικής και του δήμου Ωρωπού θα παραμείνει στα 2,10 ευρώ για τα ΙΧ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση από τον δήμο, τη ΔΕΗ ή άλλον φορέα που να πιστοποιεί τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
«Όποιος εμποδίζει την ομαλή διέλευση από τα διόδια στρέφεται εις βάρος του ελληνικού λαού», τόνισε ο υπουργός.