Ολο το φάσμα των θεμάτων της συνεργασίας των δύο χωρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο κάλυψε η εγκάρδια και ουσιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, στο ιστορικό σανατόριο «Σότσι» του Σότσι της Ρωσίας.
Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε «τα μεγάλα περιθώρια» που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων «σε όλους τους τομείς», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά, που, όπως είπε, «είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο». Αφού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι γνωρίζει αυτοπροσώπως τον Κινέζο ηγέτη, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «πολύ εγκάρδιες και φιλικές και ιδιαίτερης σημασίας» και υπενθύμισε ότι γιόρτασε το νέο έτος με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, «που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά». «Συνεχώς θέλω να προωθείται αυτή η φιλία, γιατί τη θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.
Σύσφιγξη σχέσεων
Ο Σι Τζιπίνγκ παρουσίασε προτάσεις για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών και έστειλε θερμούς χαιρετισμούς στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Υπενθυμίζοντας ότι ο κινεζικός λαός υποδέχεται αυτές τις ημέρες τη γιορτή της άνοιξης του Ετους του Αλόγου, ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλή υγεία και κάθε οικογενειακή ευτυχία στον Κάρολο Παπούλια, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν δημοφιλή πολιτικό της Ελλάδας, που κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό όλου του ελληνικού λαού», αλλά και «παλαιό φίλο του κινεζικού λαού, που πάντοτε παρακολουθείτε στενά και προωθείτε ενεργά τις διμερείς μας σχέσεις, πράγμα που εκτιμούμε ιδιαιτέρως».
Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο Σότσι για την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου συνομίλησε επίσης και με τον ομογενή κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν, ο οποίος μετέφερε στη Γη τη δάδα της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είναι από τα τιμώμενα πρόσωπα των αγώνων.
Δέχθηκε, τέλος, αντιπροσωπεία των συλλόγων των ομογενών από το Σότσι και την Κράσναγια Πολιάνα, το χωριό που ιδρύθηκε από Ελληνες, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερους δασκάλους και βοήθεια για να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό κέντρο στη γη των πατέρων τους.