Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καθώς η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα έχει αρχίσει –επιτέλους– να συζητείται, οι διαφορετικές αντιλήψεις εντός της τρόικας εντείνονται, περιπλέκοντας την τρέχουσα αξιολόγηση. Πηγές στην Ουάσιγκτον παραδέχονται ότι υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες σε κάποια θέματα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτό «είναι σημάδι υγείας». Οπως το έθεσε ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, «εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Ωστόσο, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δίνουν έμφαση σε διαφορετικές παραμέτρους της λύσης. Προκειμένου να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση για την Ελλάδα, το ΔΝΤ ζητάει πλέον από τους Ευρωπαίους εταίρους συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος. Σε μία προσπάθεια δε να τους διευκολύνει, φαίνεται ότι θα αποδεχθεί τα νέα, υψηλότερα νούμερα της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα (τα οποία θα περιορίσουν το χρηματοδοτικό κενό, και άρα το ύψος της επιπλέον στήριξης που θα χρειαστεί η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους). Σύμφωνα με τον κ. Ράις, «η κατάσταση εξελίσσεται… Νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε ξανά όλα τα νούμερα και τα στοιχεία υπό το φως της εξελισσόμενης κατάστασης. Αυτό είναι φυσιολογικό».

Διά του εκπροσώπου του, το ΔΝΤ ζητάει πλέον η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού «να συζητηθεί στο πλαίσιο αυτής της ερχόμενης αξιολόγησης». Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι, είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τους επόμενους 12 μήνες, και άρα αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκταμίευση του Ταμείου. Ο κ. Ράις κατέστησε μάλιστα σαφές ότι το ΔΝΤ χρειάζεται πλέον συγκεκριμένες προτάσεις, σημειώνοντας ότι «συνήθως για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επόμενων 12 μηνών χρειαζόμαστε ένα βαθμό συγκεκριμενοποίησης» του τρόπου που θα γίνει αυτό.

Αντίθετα, το Ταμείο έχει αφήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στους Ευρωπαίους, εκφράζοντας σε κάθε σχετική ερώτηση την πεποίθηση ότι εμπιστεύεται τη δέσμευσή τους ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, εφόσον χρειαστεί, για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και «σημαντικά χαμηλότερα» από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Σε κάθε ευκαιρία, βέβαια, προσθέτει ότι αυτό εξαρτάται από την πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ράις αρνήθηκε την περασμένη Πέμπτη να σχολιάσει τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το πώς θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος, ωστόσο, επιβεβαίωσε τη συνάντηση για την Ελλάδα στο παρασκήνιο του συμβουλίου Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Οπως είπε, «υπήρξαν τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα μεταξύ του ΔΝΤ και άλλων μελών της τρόικας, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο».

Πηγές εντός της τρόικας, εξάλλου, επιμένουν πως ούτε οι διαφωνίες είναι ασυνήθιστες, σημειώνοντας ότι εσωτερικές διχογνωμίες υπήρχαν από την πρώτη στιγμή. Μέχρι πρότινος, η πλέον σημαντική, στην οποία όμως το ΔΝΤ φαίνεται να υποχωρεί, ήταν η εμμονή του στην ανάγκη ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Πλέον, το ΔΝΤ φαίνεται ευέλικτο, ενώ και η Αθήνα έχει αποδεχτεί ότι η ελάφρυνση του χρέους με παράταση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων είναι ένας επαρκής τρόπος να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος.

Σχετικά με την επιστολή του ΤΧΣ στην τρόικα, με την οποία προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπονομεύει την επιτυχία της, ο κ. Ράις επίσης παρέπεμψε στην επόμενη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι και αυτό είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι βλέπει «ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή