Η δεξιά «Ελιά» και οι άλλοι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή παγίωση της εκτίμησης ότι οι πολιτικές ισορροπίες της μεταπολίτευσης κατακρημνίζονται στα χρόνια του Μνημονίου προκαλεί μία άνευ προηγουμένου κινητικότητα στην πολιτική σκηνή και κυρίως μια αγωνιώδη αναζήτηση για δημιουργία νέων σχηματισμών – προερχόμενη πάντως κυρίως από στελέχη που βρέθηκαν στην αιχμή της πολιτικής την τελευταία τριακονταετία. Αν καρποφορήσουν όλες οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε στις επόμενες εθνικές εκλογές, τα κόμματα που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών θα είναι πολύ περισσότερα από εκείνα της προηγούμενης αναμέτρησης.

Στον χώρο που επί χρόνια ηγεμόνευε η Ν.Δ. έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στελέχη, επώνυμα και λιγότερο επώνυμα, που σήμερα βρίσκονται χωρίς κομματική στέγη. Οι περισσότεροι εξ αυτών εναντιώθηκαν στην πολιτική των μνημονίων, και σήμερα αναζητούν μία αντιμνημονιακή ομπρέλα. Εκεί, στα δεξιά της Ν.Δ., δηλαδή, απ’ όπου αναδείχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου, ο προσφάτως διαγραφείς κ. Β. Πολύδωρας και ο επικεφαλής του κόμματος Νέα Μέρα Χρ. Ζώης ανακοίνωσαν προ διημέρου τη συγκρότηση ενός νέου σχήματος, της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό», που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον πρώην υπουργό και θα επιδιώξει να εκφράσει ψηφοφόρους που δεν θέλουν «να πάνε» στη Χρυσή Αυγή ή τους ΑΝΕΛ. Οι ίδιοι μιλούν για μία «Ελιά» της Δεξιάς. Η επιλογή αυτή κρίθηκε ότι καλύπτει και τους δύο, καθώς, όπως είχε πει δημοσίως ο κ. Πολύδωρας, δεν επιθυμούσε να ενταχθεί σε ένα από τα υπάρχοντα σχήματα και επιπροσθέτως επιδίωκε να ηγηθεί του νέου σχήματος, ο δε κ. Ζώης δεν ήθελε να διαλυθεί το κόμμα που συγκροτήθηκε μόλις πριν από ένα έτος.

Ως «μοναχικός καβαλάρης» εμφανίζεται επί του παρόντος ο κ. Νικ. Νικολόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, με ψηφοδέλτιο υπό τον τίτλο «Οχι». Παρά τη στενή σχέση με τον κ. Καμμένο, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητά του, αφού επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Γιαν. Δημαράς με το Αρμα Πολιτών – ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να το επιθυμεί.

Από τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά να αντλήσει εκλογική δύναμη η Δράση. Με βασικά συνθήματα «λιγότεροι φόροι και λιγότερο κράτος», το κόμμα θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο των κεντρώων φιλελεύθερων και δημοκρατών και με υποψήφιο τον Γκι Φερχόφσταντ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τον εντεινόμενο «ευρωσκεπτικισμό» και στη χώρα μας, θα επιδιώξει από την πλευρά του να εκμεταλλευτεί ο ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών Γ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος κατέρχεται στις επόμενες ευρωεκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου των «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών». Οπως είπε, το νέο κόμμα δεν έχει ιδεολογία και στόχος του είναι να ακουστεί η φωνή του Ελληνα σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας, την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές αποφάσισαν και οι κτηνοτρόφοι, ως «απάντηση στην αδιαφορία του κράτους των Αθηνών για την προάσπιση των συμφερόντων τους»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή