Μοναχικές πορείες στις αυτοδιοικητικές

Μοναχικές πορείες στις αυτοδιοικητικές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άλλες εποχές θα ακουγόταν εξωπραγματικό, αλλά το ΠΑΣΟΚ με τους 58 και η ΔΗΜΑΡ μοιάζουν πλέον να πολιτεύονται σαν να είναι οι βασικοί μονομάχοι των επερχόμενων εκλογών ακόμη και στις δημοτικές κάλπες. Πέραν κάποιων αυτονόητων κοινών επιλογών που είχαν κάνει ήδη από το 2010 (Γ. Καμίνης – Αθήνα, Γ. Μπουτάρης – Θεσσαλονίκη, Φιλ. Φίλιος – Ιωάννινα) τα δύο κόμματα δεν έχουν έστω βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο να συνεννοηθούν σε κεντρικό επίπεδο και να κατεβάσουν μαζί υποψηφίους. Γεγονός που επιβεβαιώνει τον ανομολόγητο στόχο των κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη να διεκδικήσουν κατά μόνας τον χώρο της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσε κάλλιστα να περιγραφεί με την παράφραση της γνωστής φράσης «ο εκλογικός σου θάνατός σου, η πολιτική επιβίωσή μου».

Επί του πρακτέου, το κεντρικό πρόβλημα που ακόμη δεν έχει επιλύσει το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα κατέλθει αυτόνομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Και τούτο διότι η Ν.Δ., πέραν του κ. Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει ούτε έναν από τους άλλους επτά εν ενεργεία πράσινους περιφερειάρχες (μηδέ εξαιρουμένου του Γ. Σγουρού στην Αττική). Τούτο έχει ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να έχει παγώσει κάθε απόφασή του. Περιμένει την ανακοίνωση των γαλάζιων υποψηφίων περιφερειαρχών, για να δει μήπως μπορεί να «κρύψει» αξιοπρεπώς την αναμενόμενη εκλογική του κατάρρευση, μέσω της στήριξης κάποιων επιλογών του Μαξίμου. Τα πράγματα δεν μοιάζουν εύκολα για τον κ. Βενιζέλο και στους μεγάλους Δήμους. Διότι πέραν των Καμίνη, Μπουτάρη, Φίλιο και Σκοτινιώτη (Βόλο) που ουδείς ξέρει αν θα επανεκλεγούν, στην Πάτρα π.χ. ο νυν δήμαρχος Γ. Δημαράς δεν επιθυμεί τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποψήφιο δεν έχει βρει η Χαρ. Τρικούπη ούτε καν στον Πειραιά.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο κ. Κουβέλης έχει ήδη λάβει το ρίσκο να δοκιμάσει αυτόνομα το κόμμα του στις 13 περιφέρειες. Επιδιώκει να καταδείξει ότι οι αποστάσεις που τον χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναλόγως «χαοτικές» με αυτές της Ν.Δ. Αυτό που ανησυχεί βέβαια τον κ. Κουβέλη είναι ότι πήχυς της επιτυχίας της ΔΗΜΑΡ τίθεται εκ των πραγμάτων στα υψηλά ποσοστά που απέσπασε το 2012. Με αυτά θα δοκιμάσουν τις τύχες τους και τρεις βουλευτές του. Ο Βασ. Οικονόμου στην Αττική, ο Δ. Αναγνωστάκης στη Στερεά και -αν αποδεχθεί την πρόταση Κουβέλη- ο Γ. Πανούσης στην Πελοπόννησο.

Κατά τα λοιπά και τα δύο στρατόπεδα προσπαθούν βέβαια να κρύψουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν τις ευρωεκλογές. Διότι τη δεύτερη Κυριακή θα καταδειχθεί βέβαια ποια είναι η πραγματική πανελλαδική δύναμη ενός εκάστου, με τον ηττημένο -αν υποχωρήσει σε ατιμωτικά ποσοστά- να οδηγείται ίσως και σε διάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή