Τα πρόσωπα που «καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρόσωπα που «καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που το περασμένο Σαββατοκύριακο ενέκρινε τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειαρχών, τα οποία θα στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, το όνομα του κ. Θεόδωρου Καρυπίδη έπεσε «στα μαλακά». Η εσωκομματική αντιπολίτευση είχε ορισμένες ενστάσεις, αλλά έχοντας επικεντρώσει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του κ. Οδυσσέα Βουδούρη, τοποθετήθηκε με «λευκό» για την υποψηφιότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Οι ενστάσεις, βέβαια, αφορούσαν τη βασική αμφισβήτηση της πολιτικής αμφίπλευρης διεύρυνσης, που θέλησε να προωθήσει η πλειοψηφία με συγκεκριμένες επιλογές και όχι όσα τις επόμενες ημέρες αποκαλύφθηκαν για τις δημόσια διατυπωμένες απόψεις του κ. Καρυπίδη, με αντισημιτικό και φιλικό προς τη Χρυσή Αυγή περιεχόμενο.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε και στην Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε κάνει αυτά τα ακραία σχόλια. Η υποψηφιότητα Καρυπίδη προέκυψε έπειτα από σχετική εισήγηση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία και στα κεντρικά όργανα του κόμματος την αποδέχθηκαν χωρίς να το πολυψάξουν. Ο αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην τοπική κοινωνία και, έχοντας κατά το παρελθόν προσεγγίσει τόσο τη Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκε ότι θα είχε έρεισμα και μπορούσε να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Αλλωστε, οι μετρήσεις για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας το προηγούμενο διάστημα εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τρίτος. Στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Δυτική Μακεδονία είναι καμένη για εμάς». Βεβαίως, η τρίτη θέση δεν ικανοποιούσε την Κουμουνδούρου και εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να αλλάξει με τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δε, σε τοπικό επίπεδο υπήρξε και συμφωνία με τους ΑΝΕΛ για από κοινού στήριξη ορισμένων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Καρυπίδης.

Το ισχυρό έρεισμα που διαθέτει στην τοπική κοινωνία ο Κοζανίτης δημοσιογράφος αποτυπώνεται και στην επιμονή των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς του, ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις για όσα κατά καιρούς έχει πει και γράψει.

Τελικά, το θέμα λύθηκε σε κεντρικό επίπεδο, καθώς στην Κουμουνδούρου αντελήφθησαν ότι η ζημιά που η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μπορούσε να προκαλέσει στο προφίλ του κόμματος θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα όποια τοπικά οφέλη προσέφερε. Για την αντικατάσταση του κ. Καρυπίδη, ο οποίος θα είναι ακόμα και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος στη Δυτική Μακεδονία, αναζητείται όνομα μεταξύ των τοπικών στελεχών του κόμματος και η νέα υποψηφιότητα θα επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει προσεχώς για τις υποψηφιότητες στους δήμους.

Η εσωκομματική αναταραχή παραμένει, πάντως, καθώς η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν εγκαταλείπει τις ενστάσεις της για την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο. Στελέχη της θεωρούν, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μπορεί να έχει εξέλιξη ανάλογη με την περίπτωση Καρυπίδη, δεδομένης της συμμετοχής του κ. Βουδούρη στην ιδρυτική πράξη και στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Πάλλη. Στην υποψηφιότητα Βουδούρη έχουν αντιδράσει και πολλές τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο. Για την εσωκομματική μειοψηφία, το άνοιγμα προς το κέντρο που συμβολίζει η υποψηφιότητα Βουδούρη είναι «κόκκινο πανί», καθώς τάσσονται υπέρ συμμαχιών αυστηρά και μόνο προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, προτάσσουν τα αρνητικά στοιχεία της υποψηφιότητας, όπως το γεγονός ότι ο κ. Βουδούρης ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν έχει μιλήσει αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η εσωκομματική σύγκρουση στον δρόμο προς τις κάλπες θα συνεχισθεί. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων για τους δήμους έχουν να κάνουν και με αυτή την παράμετρο. Παράλληλα, εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί και η διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή των ονομάτων που θα τοποθετηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή