Η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική παράταξη πρέπει να προσφέρει ένα «ξεκάθαρο εναλλακτικό όραμα» αντί του νεοφιλελευθερισμού στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, για να αμβλύνει τον κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, δηλώνει στην «Κ» ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας –το 1998-2000, ο δεύτερος κατά σειρά από τις τάξεις της «Ελιάς»– μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών (2006-08) και σήμερα πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού ινστιτούτου FEPS στις Βρυξέλλες, τονίζει ότι το όραμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει έναν «αποτελεσματικό μηχανισμό αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους. «Η καλύτερη πρόταση είναι αυτή για το “ταμείο εξαγοράς χρέους”. Την έχει προτείνει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στη Γερμανία, όχι κάποια ομάδα αριστερών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρωμαίος πολιτικός. Επί του παρόντος, η «αλληλεγγύη» (όπως σαρκαστικά την χαρακτηρίζει) κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, από τις φτωχότερες χώρες στις πλουσιότερες – «έχουμε την αντίστροφη ένωση μεταβιβάσεων από αυτήν που θα θέλαμε».
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο μιας εναλλακτικής σοσιαλδημοκρατικής πλατφόρμας θα εστιάζει στην ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων – ιδιωτικών και δημοσίων. «Η νεοφιλελεύθερη συνταγή, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη θα έλθει μέσω λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δεν λειτουργεί», τονίζει. «Οι επενδύσεις στην Ε.Ε. έχουν μειωθεί από 24% του ΑΕΠ τη δεκαετία του ’80 στο 16% σήμερα. Πρέπει να πιέσουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να συσταθούν εθνικές τράπεζες επενδύσεων, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία».
O κ. Ντ’ Αλέμα εκφράζει την έντονη αμφισβήτησή του για την άποψη ότι η Ευρώπη εξέρχεται από την κρίση. «Η ανάπτυξη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμη και στη Γερμανία, δεν θα ξεπεράσει το 1,5% φέτος. Αρα δεν θα υπάρξει κάποιος σοβαρός αντίκτυπος στην ανεργία», σημειώνει. Αντιθέτως, «στις ΗΠΑ, που δεν είναι δέσμιες του δόγματος της λιτότητας, η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 4,5%». Γελώντας, παρατηρεί ότι για πρώτη φορά στην κοινή ιστορία τους, η Αμερική είναι «πιο σοσιαλιστική» από την Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ότι η πιο σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης και τη μείωση των spreads στα κρατικά ομόλογα ήλθε από τους τραπεζίτες της ΕΚΤ και όχι από τους πολιτικούς. «Η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό και εναρμόνιση δημοσιονομικών πολιτικών» στο πλαίσιο ισχυρών κοινοτικών θεσμών. Η διακυβερνητική προσέγγιση, την οποία ταυτίζει με την «κυριαρχία των πιο ισχυρών κρατών» και η οποία «επικράτησε» στα χρόνια της κρίσης, «δεν είναι δημοκρατικός μηχανισμός». Οπως σημειώνει, η πρωτοκαθεδρία του διακυβερνητισμού έναντι μιας πιο κοινοτικής προσέγγισης συνεπάγεται ότι «κάποιες χώρες χάνουν την εθνική τους κυριαρχία έναντι άλλων», με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.
Ερωτώμενος για την εμπειρία της ιταλικής «Ελιάς» και τα μαθήματα που μπορούν να αντλήσουν από αυτήν οι επίδοξοι μιμητές της στην Ελλάδα, ο κ. Ντ’ Αλέμα τονίζει ότι το πρόβλημα στην Ιταλία δεν ήταν οι προεκλογικές συμφωνίες για κοινή κάθοδο στις εκλογές, αλλά οι διαφωνίες που προέκυπταν μετά την εκλογική νίκη. Οι εσωτερικές τριβές εξακολουθούν να ταλανίζουν την ιταλική Κεντροαριστερά: ενδεικτικές είναι οι «εντάσεις» που ο κ. Ντ’ Αλέμα παραδέχεται ότι υπάρχουν μεταξύ του νέου αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρένζι, και του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, που ανήκει στο ίδιο κόμμα.