Την Κεφαλονιά επισκέπτεται από το πρωί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΜΕΔΙ, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της μέχρι τώρα κατάστασης και περαιτέρω συντονισμού και προγραμματισμού των δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στ. Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Μακρής, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Α. Κατσανιώτης, ο Αντιπρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος ΕΥΔΑΠ κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος ΣΤΑΣΥ κ. Παπαθανάσης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Παρίσης, εκπρόσωποι των ΤΑΣ, ΟΣΚ και ΥΑΣ, καθώς και εκπρόσωποι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ως αρμόδιος για το συντονισμό των δράσεων στην Κεφαλονιά, τόνισε και εκ μέρους του πρωθυπουργού, ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η διαχείριση της κρίσης θα γίνει με βάση τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το γεγονός, ότι έρχεται τουριστική περίοδος και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η εικόνα του νησιού και η καθημερινότητα των ανθρώπων. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν το χαρακτήρα της καταδρομικής επιχείρησης. Η καταδρομική επιχείρηση δεν είναι άλλη από εκείνη που γίνεται πολύ προγραμματισμένα, πολύ υπολογισμένα, πολύ μελετημένα, αλλά ακαριαία, πολύ γρήγορα και τελικώς αποτελεσματικά. Αυτό είναι η καταδρομική επιχείρηση. Όχι δηλαδή τσαπατσουλιές, όχι προχειροδουλειές, αλλά πολύ σίγουρες δουλειές με καλό αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει γνώση, να έχουμε γνώση απαραίτητη του τί συμβαίνει εδώ, στον τόπο.»
Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε πρώτα από όλα να ενημερωθεί για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, φιλοξενίας των ανθρώπων και προσωρινής στέγασης. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για την αποκατάσταση των άμεσων λειτουργιών του νησιού, που αφορούν στα σχολεία, στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα θέματα δημόσιας υγείας, και στη συνέχεια ενημέρωση για ορισμένες δημόσιες υποδομές, που έχουν προβλήματα όπως είναι το οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο, και το λιμάνι.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το πιο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή την αποκατάσταση των ζημιών. Τόνισε, ότι ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα εξαιρετικά γενναία, υπέρ των κατοίκων «Ωστόσο, θα μείνει στα χαρτιά, αν αυτή η πολιτική δεν μετατραπεί και δεν μεταφραστεί σε εξυπηρέτηση του κόσμου, που θα είναι ταχεία, αποτελεσματική και θα ικανοποιεί τους ανθρώπους.» Το ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα και η ανακούφιση των ανθρώπων, άμεσα με όσο το δυνατό λιγότερο γραφειοκρατία.
«Επειδή σήμερα η τεχνολογία έχει λύσει πάρα πολλά προβλήματα, πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο θα υπερβούμε τις μέχρι τώρα συνήθειες και πρακτικές μας ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα. Είναι εδώ η ΥΑΣ, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, είναι και τα ΤΑΣ, τα οποία έχουν επίσης πολύ μεγάλη εμπειρία από τη διεξαγωγή και διαχείριση κρίσεων στους σεισμούς καθώς και αποκατάστασης στη συνέχεια.
Πρέπει να παντρέψουμε αυτή τη γνώση με την τεχνολογία και να έχουμε αποτέλεσμα.»
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της συντονιστικής επιτροπής, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο με τη συνδρομή των τεχνικών του ΥΠΟΜΕΔΙ και της Περιφέρειας. Μετά το πέρας αυτής, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, επιθεώρησε το οδικό δίκτυο Αργοστόλι – Ληξούρι, καθώς και το αεροδρόμιο του νησιού.