Ευκαιρία παράκαμψης ακόμη μιας, έντονης, εσωκομματικής σύγκρουσης αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των ευρωεκλογών και να επιλεγούν οι ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης αντί να υπάρξει λίστα. Ετσι, η Κουμουνδούρου περιόρισε την αντίδρασή της έναντι του εν λόγω σχεδιασμού διατυπώνοντας «χλιαρά» σχόλια για ακόμη έναν αιφνιδιασμό και για αλλαγές που δεν μπορεί να έρχονται χωρίς να προϋπάρξει ο ελάχιστος διάλογος, μόλις εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές.
Ενόψει κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ήδη ανεβεί οι τόνοι, καθώς η «Αριστερή Πλατφόρμα» θεωρούσε ότι η κομματική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να προωθήσει στις πρώτες έξι θέσεις της λίστας υποψηφίους της προτίμησής της. Μάλιστα, το ζήτημα επρόκειτο να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Π.Γ. Με τα νέα δεδομένα, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της σειράς κατάταξης των υποψηφίων ακυρώνονται, με την ανακούφιση να είναι εμφανής και στις δύο πλευρές καθώς, πέραν της σύγκρουσης που αποφεύγεται, γλιτώνουν και τη διαδικασία εσωτερικών ζυμώσεων για να προωθηθούν στις εσωκομματικές εκλογές οι υποψήφιοι της επιλογής τους.
Προβληματισμός
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η έως τώρα θεσμοθετημένη διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου -ορισμός της σειράς προτίμησης επί της ουσίας- ακυρώνεται, αλλά παραμένει το θέμα να βρεθούν και να ορισθούν οι υποψήφιοι. Οι 42 θέσεις, που το νέο ευρωψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει, θεωρούνται από όλες τις πλευρές ικανός αριθμός για να συμπεριληφθούν όλες οι τάσεις και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο τελικό αποτέλεσμα. Ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου μετατοπίζεται σε ένα άλλο επίπεδο, στην ανάγκη να βρεθούν εκείνοι οι υποψήφιοι που θα προσελκύσουν τους περισσότερους σταυρούς. Υπό αυτή τη λογική, αναμένεται να γίνουν κρούσεις σε κορυφαία στελέχη ώστε να είναι υποψήφιοι, ενώ και πάλι θα αναδειχθεί το θέμα ανοιγμάτων και συνεργασιών. Η επίσημη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών «συνιστά ακόμη μία απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την εκλογική συντριβή».
Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους αντέδρασε η Κουμουνδούρου στην αφαίρεση δυνατότητας ψήφου από ομογενείς και μετανάστες, την οποία χαρακτήρισε «συντηρητική αναδίπλωση» της κυβέρνησης και «πλήγμα για μια δημοκρατία ισότητας και κοινωνικής συνοχής».
Την ίδια στιγμή, παρά τις ενστάσεις για την υποψηφιότητα του κ. Οδ. Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το θέμα κλείνει. Η πλειοψηφία διαμήνυσε χθες ότι το ζήτημα «θεωρείται λήξαν» και δεν θα επανεξετασθεί η υποψηφιότητα, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων του κόμματος στην Πελοπόννησο. «Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, ισχύει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής», διεμήνυσε η Κουμουνδούρου. Ο ίδιος ο κ. Βουδούρης σε δήλωσή του τόνισε ότι θα δώσει τη μάχη για την Περιφέρεια και χαρακτήρισε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητά του «βήμα για μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων», ικανή να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.