Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ λόγω μεταναστών

Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ λόγω μεταναστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους αντιμετώπισης της ενδοκομματικής δυστοκίας, την οποία δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της συμμετοχής των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναζητεί η Χαρ. Τρικούπη. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφές ότι η απόφαση του ΣτΕ εναρμονίζεται πλήρως με τις γενικότερες αντιλήψεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης. Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν μάλιστα ότι οι πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απόλυτα «συμβατές» με την απόφαση την οποία έλαβε το ΣτΕ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να διαχειριστούν το θέμα με τρόπο που δεν θα διαταράξει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες σε ενδοκομματικό πεδίο. Ηδη ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ντροπή», καθώς «ο μετανάστης που δουλεύει στη χώρα μας γίνεται εξιλαστήριο θύμα που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα προβλήματα ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές». Προκειμένου να διαχειριστούν τις αντιδράσεις, στη Χαρ. Τρικούπη ήδη επεξεργάζονται μια αντιπρόταση την οποία σκοπεύουν να συζητήσουν με τον αρμόδιο υπουργό Ι. Μιχελάκη τις προσεχείς ημέρες. Ηδη ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και υπουργείου Εσωτερικών έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος έχει μεταφέρει στον κ. Μιχελάκη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ιδανικό για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν να συμπεριληφθούν στην υπό κατάρτιση τροπολογία του κ. Μιχελάκη κάποιες προβλέψεις οι οποίες θα εξισορροπούν τα αποτελέσματα της απόφασης του ΣτΕ. Τόνιζαν, μάλιστα, ότι ιδίως ως προς την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών, υπάρχουν προτάσεις τις οποίες μπορεί να κάνει αποδεκτές ο κ. Μιχελάκης και, βεβαίως, η Ν.Δ. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν, επίσης, ότι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν και με αφορμή την κατάθεση του νέου μεταναστευτικού κώδικα, η οποία εκκρεμεί.

10.800 μετανάστες

Ως προς την ουσία της απόφασης την οποία εξέδωσε το ΣτΕ, τονίζουν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 συμμετείχαν 12.500 μετανάστες σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σήμερα στις 10.800. Ως εκ τούτου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι στην πραγματικότητα περιορισμένης σημασίας, καθώς δεν επηρεάζει παρά ελάχιστα τη διαδικασία. Στο ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την ομαλή λειτουργία των ευρωεκλογών. Αναφερόμενοι στην απόφαση του ΣτΕ, τονίζουν ότι αυτή ελήφθη μεν πλειοψηφικά, είχε δε σημαντική μειοψηφία, η οποία αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο της αποδεχόμενη την επιχειρηματολογία που είχε χρησιμοποιήσει ο νομοθέτης στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (ήταν ο κ. Βενιζέλος) για τις διατάξεις που αφορούν τη μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή