Επανακατατέθηκε η τροπολογία για μετανάστες

Επανακατατέθηκε η τροπολογία για μετανάστες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άτυπο παιχνίδι πόκερ στήθηκε χθες στη Βουλή, με επίκεντρο τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, για την κατάργηση παλαιότερου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν αλλοδαποί, νομίμως διαμένοντες στη χώρα μας, να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η τροπολογία που αρχικώς είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποσύρθηκε από τον κ. Γ. Μιχελάκη, πριν τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια διαδικασίας που άρχισε το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, αυτούσια η διάταξη επανακατατέθηκε προκειμένου να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η επεξεργασία του οποίου αρχίζει το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Της μη συνήθους αυτής τακτικής προηγήθηκαν οι εντονότατα εκφρασθείσες διαφωνίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ενστάσεις οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στους κόλπους του μικρού κυβερνητικού εταίρου: βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρονταν να δυσφορούν τουλάχιστον με τον τρόπο που προωθήθηκε η επίμαχη διάταξη. Υπήρχε δε στο περιστύλιο η αίσθηση πως η δυσφορία αυτή θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε αρνητικές ψήφους: εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για την ασθενή κυβερνώσα πλειοψηφία.

Στους διαδρόμους της Βουλής καταγραφόταν η εκτίμηση ότι η «μετάθεση» της εξέτασης της ρύθμισης, μέσω της κατάθεσής της σε άλλο νομοσχέδιο, προσφέρει χρόνο ώστε το περιεχόμενό της να συζητηθεί ευρέως και με τη συμβολή κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο των «κλασικών» κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Οι πιο «τολμηροί» μιλούσαν ακόμα και για δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές στην επίμαχη τροπολογία, η οποία συγκεκριμένα προβλέπει ότι: «Καταργούνται οι διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της ΕΖΕΣ που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές».

Αντιθέτως, παρέμεινε άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών θα διεξαχθούν όχι με τον πρώτο γύρο των δημοτικών, αλλά τη δεύτερη Κυριακή. Για αμφότερες τις διατάξεις έχει αντιδράσει έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ: «Προσπαθείτε με χέρια και με δόντια να αποκλείσετε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να προσέλθει στις εκλογές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Κόβετε και ράβετε διατάξεις μήπως και περιορίσετε την εικόνα της συντριβής σας», είπε ενδεικτικά ο κ. Στ. Κοντονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή