ΣΥΡΙΖΑ: «Εικονικό το πλεόνασμα»

ΣΥΡΙΖΑ: «Εικονικό το πλεόνασμα»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελική διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης για την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των ευρωεκλογών με αντικατάσταση της λίστας από σταυρό προτίμησης αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα την υπερψηφίσουν. Παράλληλα, αύριο, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές και εάν έχει πλέον νόημα να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη βάση του κόμματος, αφού δεν τίθεται θέμα σειράς κατάταξης των υποψηφίων. Δεδομένης της απόφασης στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις εκλογές με λίστα, να τοποθετούνται σε αυτήν εναλλάξ ονόματα ανδρών και γυναικών υποψηφίων, ώστε η τελική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή να είναι ισότιμη και για τα δύο φύλα, η αλλαγή του τρόπου διενέργειας των ευρωεκλογών περιορίζει αυτή τη δυνατότητα. Παραμένει, πάντως, η πρόθεση στο ευρωψηφοδέλτιο να είναι ισχυρή η εκπροσώπηση γυναικών.

Σφοδρή κριτική

Στην Κουμουνδούρου επικεντρώνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, καταγγέλλοντας τις σχετικές αναφορές κυβερνητικών στελεχών ως προσπάθεια καλλιέργειας τεχνητού κλίματος ευφορίας, το οποίο είναι, όπως αναφέρεται, εντελώς αναντίστοιχο με την πραγματικότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι στον δρόμο προς τις εκλογές η κυβέρνηση θα επενδύει όλο και περισσότερο στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία και να αποτρέψει αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως «επερχόμενη κυβερνητική συντριβή». Στα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες για το πρωτογενές πλεόνασμα, το τμήμα οικονομικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι αυτό που σκοπίμως δεν αναφέρεται είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα όχι αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων για τους πολίτες και διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να σηματοδοτήσει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές με κεντρική πολιτική εκδήλωση που προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Αθηναίων και τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδει στην επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το όνομα το υποψηφίου που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτ. Μακεδονία μετά την απόσυρση της στήριξης στον Θ. Καρυπίδη, ενώ η Κουμουνδούρου καθιστά σαφές ότι, παρά τις όποιες ενστάσεις, που πιθανότατα θα επαναληφθούν και αύριο, δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης της στήριξης στον Οδ. Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή