Οροι από τους «58» σε Ευ. Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ

Οροι από τους «58» σε Ευ. Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένους όρους για να συνεχίσει τη συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ θα θέσει πλέον η πρωτοβουλία των «58», λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που διακυβεύει τον κεντρικό της στόχο, δηλαδή την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Κεντροαριστεράς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο κλειστό διαδικτυακό φόρουμ που έχουν δημιουργήσει για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι «58» και στο οποίο καταγράφεται το τελευταίο διήμερο απογοήτευση ή ακόμη και οργή για τον αιφνιδιασμό Βενιζέλου. Η πλειονότητα των «58» δεν κρύβει άλλωστε και δημοσίως τον προβληματισμό της μήπως η επιλογή των ευρωβουλευτών μέσω σταυροδοσίας οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το προσβλεπόμενο. Να εκλεγούν δηλαδή μόνον διάσημοι υποψήφιοι ή και στελέχη που θα στηρίξει ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενα που οι «58» μέχρι πρότινος περιέγραφαν ακόμη και ως αιτίες διάλυσης της συμφωνίας τους με τον κ. Βενιζέλο.

Οι αξιώσεις

Ως εκ τούτου το συντονιστικό όργανο της πρωτοβουλίας, στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Βενιζέλο, θα εγείρει μια σειρά αξιώσεων, υπονοώντας, μάλιστα, ότι αν δεν ικανοποιηθούν στην πλειονότητά τους, δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη η στήριξή των «58» στο εγχείρημα.

Το πρώτο που θα επιδιώξουν είναι η διασφάλιση ότι θα έχουν όχι μόνον σημαίνοντα λόγο, αλλά ακόμη και βέτο στην επιλογή των υποψηφίων. Με άλλα λόγια, θα ζητήσουν τη συγκρότηση μιας ολιγομελούς επιτροπής στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από όλους όσοι συμπράττουν στο εγχείρημα (ΠΑΣΟΚ, «58», Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα κ.λπ.) και οι οποίοι θα πρέπει να ομονοήσουν για κάθε πρόσωπο που θα διεκδικήσει την ψήφο με την «Ελιά». Για να γίνει μάλιστα ακόμη πιο κατανοητό το συγκεκριμένο αίτημα, αρκετοί εκ των «58» χαρακτήριζαν χθες αυτονόητο πως στο ψηφοδέλτιό τους δεν θα μπει κανένα πρόσωπο που να θυμίζει το λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ ή να έχει ως μοναδικό του προσόν την αναγνωρισιμότητά του και έφερναν ως ενδεικτικό παράδειγμα την κ. Φώφη Γεννηματά!

Επιπλέον, οι «58» θα αξιώσουν η ίδια επιτροπή να έχει και έναν δεύτερο ρόλο, που θεωρούν εξίσου σημαντικό. Να ελέγχει την προεκλογική καμπάνια όλων των υποψηφίων της «Ελιάς», προκειμένου να διασφαλισθεί η ισότιμη προβολή τους από τα ΜΜΕ και να μην αποκτήσουν το προβάδισμα «οι εκλεκτοί των καναλιών».

Ο τρίτος όρος αφορά τα σύμβολα της συμπαράταξης. Οι «58» θα επιδιώξουν στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» να μην υπάρχει καν ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνον το κεντρικό όνομα που θα επιλεγεί για τη σύμπραξη της Κεντροαριστεράς υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Καθώς γνωρίζουν, ωστόσο, ότι τούτο μπορεί να μη γίνει αποδεκτό από τη Χαρ. Τρικούπη, η εναλλακτική τους πρόταση θα είναι όλοι οι μετέχοντες σχηματισμοί να τύχουν ακριβώς της ίδιας τυπογραφικής απεικόνισης.

Μένει βέβαια όλα αυτά να γίνουν αποδεκτά από τον κ. Βενιζέλο και κυρίως από το «όλον ΠΑΣΟΚ», γι’ αυτό και η αυριανή συνάντηση είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή