Δικαίωμα ψήφου και εκλογής σε πολίτες Ε.Ε.

Δικαίωμα ψήφου και εκλογής σε πολίτες Ε.Ε.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα μπορούν να ψηφίσουν αλλά και να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, καθώς η τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών –όπως και αν διαμορφωθεί– αφορά στους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα. Η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) με ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της ψήφου των μεταναστών στο πλαίσιο της πολιτικής ενσωμάτωσης, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η νομιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το δικαίωμα της ψήφου των μεταναστών δημιουργεί ένα δεδομένο που πρέπει να συζητηθεί. «Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα σε ειλικρινή διάλογο μέσα από τον οποίο θα αναζητηθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος και τη νομιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, η Ενωση επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Πάντως, οι ετεροδημότες μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους για τις ευρωεκλογές και θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση έως τις 14 Μαρτίου (θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση). Ωστόσο, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους και θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεχνικό, καθώς δεν είναι δυνατό στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών να παρέχονται όλα τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες. Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους υπηκόους των κρατών-μελών της Ε.Ε. που ζουν στην Ελλάδα τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και στις ευρωεκλογές καθορίζεται από σχετικές κοινοτικές οδηγίες, η ισχύς των οποίων αναφέρεται και στην απόφαση του ΣτΕ. Οι πολίτες άλλων κρατών – μελών που κατοικούν στην Ελλάδα, για να συμμετέχουν στις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να πληρούν βέβαια κάποιες προϋποθέσεις, όπως λευκό ποινικό μητρώο. Οι υπήκοοι άλλων κρατών – μελών που θέλουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές υποψηφίους της χώρας τους θα πρέπει να απευθυνθούν στο αντίστοιχο προξενείο προκειμένου να πληροφορηθούν αν θα τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.

12.500 μετανάστες στους καταλόγους

Οσον αφορά στην ψήφο των μεταναστών (ομογενείς και αλλογενείς) που προέρχονται από τρίτες χώρες, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές –που ήταν και οι πρώτες στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου– στους εκλογικούς καταλόγους είχαν εγγραφεί 12.500, ενώ στις εκλογές του Μαΐου ο αριθμός τους θα μπορούσε να φθάσει τις 10.500. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εξηγούν πως ο αριθμός είναι πολύ μικρός για το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή