Ν. Αναστασιάδης: «Η διαπραγμάτευση δεν επηρεάζει τις συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες»

Ν. Αναστασιάδης: «Η διαπραγμάτευση δεν επηρεάζει τις συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συμφωνίες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, γιατί αυτές έχουν υπογραφεί με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι εξετάζει την επίσπευση των ερευνών, ώστε να ξεκινήσει τον Αύγουστο. Η ΕΝΙ, σε συνεργασία με την κορεατική KOGAS, έχει αποκτήσει άδειες για έρευνες σε περισσότερα τεμάχια.

Απαντώντας στην κριτική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Κύπρου ως προς το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το κράτος που θα προκύψει από τη λύση θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και απέρριψε κάθε ερμηνεία περί παρθενογένεσης. Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αποδεχόταν συνομιλίες εάν δεν θα διασφαλιζόταν η συνέχιση του κράτους».

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι το ποσοστό του 75% με το οποίο οι Κύπριοι καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν δεσμεύει την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί μια νέα εκδοχή του ιδίου σχεδίου, που θα απορριφθεί εκ νέου από τον κυπριακό λαό. Οπως δήλωσε, αυτό θα σήμαινε διχοτόμηση, με συνέπειες και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Μπαρόζο και Ρομπέι, που ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην επιδίωξη να συμφωνηθούν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι εκ των βασικών προτεραιοτήτων.

Ο κ. Αναστασιάδης υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση για κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας ότι πέτυχε ό,τι επιδίωξε, ενώ πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά μετά το ’74 καταφέραμε να εμπλέξουμε στον διάλογο και την Τουρκία». Επανέλαβε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση, αλλά τις βασικές παραμέτρους της λύσης, και τόνισε ότι αποτρέπει την επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή