Ενδιαφέρον εξαγωγών προς Ιταλία, Αίγυπτο

Ενδιαφέρον εξαγωγών προς Ιταλία, Αίγυπτο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο διερευνά το Ισραήλ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας του Ισραήλ, αντιπρόσωποι της εταιρείας Λεβιάθαν είχαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τη βρετανική εταιρεία αερίου στην Κύπρο, προκειμένου να συζητήσουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Στόχος των συνομιλιών είναι η εξαγωγή πέντε έως οκτώ δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην βόρεια Αίγυπτο. Το συνολικό ποσό τυχόν συμφωνίας ανέρχεται σε 25 δισ. δολάρια και θα έχει εικοσαετή διάρκεια.

Παράλληλα, το Ισραήλ επιχειρεί «ανοίγματα» και προς την Ιταλία. Σχετική πρόταση κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Φλάβιο Ζανονάτο, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την περασμένη Δευτέρα στη Ρώμη. «Η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ιταλία είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Σαλόμ, που πρόσθεσε πως «η Ιταλία είναι ένας πραγματικός σύμμαχος του Ισραήλ και ένας ιδιαίτερα σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή».

Θετικός στην προοπτική συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας εμφανίσθηκε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός. Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποδεικνύουν πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις για τις χώρες στις οποίες θα διοχετεύσει το φυσικό του αέριο. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο εξαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που συνεπάγεται καθεμία από τις ανωτέρω επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή