Μπλόκο από τη ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή

Μπλόκο από τη ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία εντελώς απρόσμενη δήλωσή του, ο κ. Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε χθες ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα διστάσει να προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να εκβιάσει τη στήριξή της για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να δεσμευθεί παράλληλα ότι θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική της. «Η εκλογή Προέδρου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με το αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικών. Διαφορετικά», είπε (Vima Fm), «εκτιμώ ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών».

Ο λόγος που η συγκεκριμένη δήλωση διαδόθηκε αμέσως στα κομματικά επιτελεία της Συγγρού και της Χαρ. Τρικούπη είναι απλός. Αν η ΔΗΜΑΡ δεν στηρίξει τον επόμενο Πρόεδρο, δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση η χώρα να αποφύγει τις εθνικές κάλπες στις αρχές του 2015, λόγω της λήξης της θητείας του Κάρολου Παπούλια. Και τούτο διότι το κόμμα του κ. Κουβέλη διαθέτει σήμερα 14 βουλευτές, αριθμός που είναι απαραίτητος για να μπορέσει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών μαζί με τους 15 ανεξάρτητους να φτάσει στο όριο των 180 ψήφων που απαιτεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι δε προφανές ότι τη θέση της ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάρουν οι 17 βουλευτές των ΑΝΕΛ, πόσο μάλλον οι 18 της Χ.Α. ή και οι 12 του ΚΚΕ.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που μάλλον οδήγησε τον κ. Κουβέλη να προαναγγείλει κατ’ ουσίαν χθες ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κατ’ ανώτατον άλλους 11 μήνες ζωής. Ο ίδιος φέρεται να είχε οχληθεί εντόνως από δημοσιεύματα που τον ήθελαν να ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και –κυρίως– ότι αναδιαμορφώνει την πολιτική της ΔΗΜΑΡ χάριν αυτής της προσωπικής προοπτικής. Εμμέσως πλην σαφώς, λοιπόν, ο κ. Κουβέλης χθες ξεκαθάρισε ότι θα απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη και μια τέτοια πρόταση αν προερχόταν από τα σημερινά κόμματα εξουσίας και τις συντηρητικές πολιτικές που ακολουθούν.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι ο κ. Κουβέλης με πολύ διπλωματικό τρόπο δεν θέλησε να μπει σε άλλες λεπτομέρειες για το ζήτημα της προεδρίας. Γεγονός που επέτρεψε σε κάποιους να ερμηνεύσουν ότι δεν θέλησε να αυτοαποκλεισθεί από την περίπτωση να διαδεχθεί τον κ. Παπούλια, αλλά απλώς να διευκρινίσει ότι δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση αν προέκυπτε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ…

Κατά των «58»

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ευθαρσώς ότι η κίνηση των 58 «δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχουν ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού χώρου». Προανήγγειλε, τέλος, ότι επίκειται από τη ΔΗΜΑΡ η δημοσίευση μιας διακήρυξης την οποία θα υπογράφουν κινήσεις και πρόσωπα τα οποία θα προσδιορίζουν τη νέα δυναμική της συμπαράταξης που προετοιμάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή