Να διαβεβαιώσει τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή, αλλά η μόνη ελπίδα για τη χώρα», όπως επανέλαβε αρκετές φορές, θέλησε χθες ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Αξιοποιώντας τη συνύπαρξή του -σε εκδήλωση του TVXS για τις προοπτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας- με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό θέλοντας να πείσει ότι το κόμμα του έχει σχέδιο και συγκροτημένη πρόταση στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην πορεία εξόδου από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέθεσαν τις απόψεις τους για το ζητούμενο πλαίσιο ανάπτυξης. Ο κ. Δασκαλόπουλος, μάλιστα, έκανε άνοιγμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για θετική εικόνα που έχει δείξει έναντι της προσπάθειας της χώρας να υπερβεί την κρίση.
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του επανέλαβε την πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε άμεση ακύρωση του Μνημονίου και τερματισμό της λιτότητας, με επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αναδιανομή εισοδήματος στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Ως βασικές παραμέτρους του σχεδίου του κόμματός του για το πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας προσδιόρισε ένα σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Για τη φορολογία επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Δασκαλόπουλο, είπε: «Εμείς θα φορολογήσουμε τα κέρδη και θα τα φορολογήσουμε με υψηλούς συντελεστές. Μένει να επιλέξετε εάν προτιμάτε να φορολογείστε με βάση τα κέρδη σας από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή να φορολογείστε στην παραγωγή από τον κ. Τόμσεν». Μίλησε για καρτέλ στην ελληνική οικονομία, υποσχόμενος αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία, αλλά και για χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακού δημόσιου φορέα ειδικού σκοπού και μέσα από ένα «ευρωπαϊκό New Deal».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, παράλληλα, σε προώθηση δημοσίων επενδύσεων και ανάπτυξη δημοσίων φορέων σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στην ακτοπλοΐα, ενώ επιτέθηκε στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών λέγοντας ότι δεν μπορούν να προσδιορίζουν την προοπτική κλάδων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες ή η ακτοπλοΐα με μοναδικό κριτήριο τον υπερδανεισμό τους και επαναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό για ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών από μια κυβέρνηση του κόμματός τους.
Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, καθώς, όπως είπε, οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα αποδειχθούν «το κύκνειο άσμα, όχι μόνο της συγκυβέρνησης, αλλά μιας ολόκληρης εποχής».