Το παράδοξο ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα ΔΗΜΑΡ

Το παράδοξο ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα ΔΗΜΑΡ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά το 1975 στη Χαρ. Τρικούπη συμβαίνει το εξής παράδοξο φαινόμενο: Νυν δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζητούν από τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ όχι απλά να μην ανακοινώσουν τη στήριξη του κόμματος σε κανέναν, αλλά να μην προχωρήσουν καν σε διαρροές προς τον Τύπο. Οι υποψήφιοι φέρουν ως βασικό επιχείρημα την «τοξικότητα» του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανώς καλές επιδόσεις τους. Ετσι, στη Χαρ. Τρικούπη, ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητούνται είναι πώς θα πιστωθεί το ΠΑΣΟΚ την επικράτηση ανεξάρτητων υποψηφίων οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους του, αλλά θέλουν να εμφανίζονται ότι δεν έχουν καμία σχέση μαζί του.

Αποτέλεσμα αυτής της ιδιόμορφης κατάστασης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «σιωπηρώς» για τις περιφέρειες όλους όσοι εξελέγησαν με το χρίσμα του το 2010 και δη τους κ. Ι. Σγουρό (Αττικής), Στ. Αρναουτάκη (Κρήτης), Απ. Κατσιφάρα (Δ. Ελλάδας), Α. Γιαννακίδη (Αν. Μακεδονίας – Θράκης), Ι. Μαχαιρίδη, (Δωδεκανήσων) και Αθ. Γιακαλή (Β. Αιγαίου). Παρά τις -τοπικού χαρακτήρα- δυσκολίες φαίνεται ότι τελικά θα στηρίξει και τον κ. Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Για τα Ιόνια νησιά προκρίνεται η υποψηφιότητα της βουλευτού Αντζελας Γκερέκου, ενώ διχογνωμία υφίσταται για την Κεντρική Μακεδονία. Εκεί, συζητούνται τα ονόματα δύο 35άρηδων, της Εύας Καϊλή και του Αγγ. Τόλκα, ενώ ενδιαφέρον είχε εκφράσει και ο πρώην βουλευτής Ι. Μαγκριώτης.

Σε επίπεδο δήμων η ύπαρξη του Κινήματος των πέντε εξυπηρετεί τη Χαρ. Τρικούπη, καθώς δεν έχει παρά να στηρίξει τη θητεία επιτυχημένων προσώπων. Μέχρι στιγμής είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τους Γ. Καμίνη (Αθηναίων), Γ. Μπουτάρη (Θεσσαλονίκης), Φ. Φίλιο (Ιωαννιτών) και Π. Σκοτινιώτη (Βόλου).

Εντελώς διαφορετικά προβλήματα αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ, καθώς φαίνεται να πάσχει από… έλλειμμα υποψηφίων. Ενώ ο κ. Κουβέλης έχει προαναγγείλει ότι δεν θα στηρίξει ούτε έναν προτεινόμενο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε υποψήφιους ούτε στις μισές περιφέρειες. Με εξαίρεση τους κ. Γ. Ζάψα (Ηπειρο), Αντ. Ανηψητάκη (Κρήτη) και Ντ. Τσικαρδάνη (Δ. Μακεδονία), όλες οι άλλες είναι σε εκκρεμότητα. Παραμένει άγνωστο αν η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει ακόμη και τον βουλευτή της κ. Βασ. Οικονόμου (αυτοπροτάθηκε στην Αττική), ενώ οι κ. Γ. Πανούσης και Δ. Αναγνωστάκης δεν πείθονται εύκολα στις πιέσεις να κατέλθουν στην Πελοπόννησο και τη Στερεά. Στους μεγάλους δήμους, αντιθέτως, τα πράγματα μοιάζουν ευκολότερα, καθώς θα στηριχθούν και οι πέντε του γνωστού «Κινήματος» αν και στον Βόλο η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να έχει για πρώτη φορά αντάρτη. Τον κ. Απ. Παπατόλια που επιθυμεί να βρεθεί απέναντι στον κ. Σκοτινιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή