«Δεν πιστεύω στους σωτήρες»…

«Δεν πιστεύω στους σωτήρες»…

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ψήφο των πολιτών της Αθήνας όχι στο πρόσωπό του, αλλά στην εμπειρία και παρακαταθήκη του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», προσβλέπει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος μιλάει στην «Κ» για τις προτεραιότητες του προγράμματός του.

– Γιατί οι δημότες της Αθήνας να ψηφίσουν Γαβριήλ Σακελλαρίδη;

– Οι δημότες θα ψηφίσουν «Ανοιχτή Πόλη» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σακελλαρίδη. Δεν είναι θέμα σεμνότητας, αλλά δεν πιστεύω στους σωτήρες. Μόνο μέσα από οργανωμένη και ομαδική προσπάθεια, λύνονται τα συλλογικά προβλήματα. Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει πλούσια παρακαταθήκη προγραμματικών επεξεργασιών και εμπειρίας από την επαφή με τον κόσμο της Αθήνας. Οι δημότες της Αθήνας θα μας ψηφίσουν επειδή θέλουν μια δημοτική αρχή που δεν θα παρακολουθεί απαθής τα προβλήματά τους. Και επειδή θα είμαστε μια δημοτική αρχή που θα βασίζεται στην ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας, για να κάνουμε την Αθήνα ξανά μια πόλη ζωντανή.

– Υπάρχει κάποιος δήμαρχος του οποίου το έργο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για μια δική σας θητεία;

– Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα είναι πρωτόγνωρα. Είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με ριζική αλλαγή πολιτικής. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπάρχουν πλούσιες εμπειρίες και παραδείγματα, σημερινά και παλιότερα, μιας αυτοδιοίκησης με αριστερό, κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο που είναι για εμάς έμπνευση.

– Ως κάτοικος του κέντρου των Αθηνών, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζετε στην καθημερινότητα της πόλης, αυτό που ενώ πιστεύετε ότι είναι απλό να λυθεί, παραμένει;

– Υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, καθώς απαιτούν τη συνέργεια της κεντρικής διοίκησης. Υπάρχουν και άλλα που δεν γίνονται, επειδή προσκρούουν σε συμφέροντα. Η ολοκληρωμένη ανάπλαση μιας περιοχής δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά η ενεργοποίηση ενός φθηνού προγράμματος άμεσων μέτρων για την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων στις γειτονιές ή η χωροθέτηση του σημερινού παρεμπορίου σε ελεγχόμενες συνθήκες και σημεία, εισπράττοντας ένα ανταποδοτικό τέλος, γίνονται πιο εύκολα. Ωστόσο, το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινωνική κρίση που χαρακτηρίζει σήμερα την πόλη. Ο δήμος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε θέση να βοηθήσει όσους περιθωριοποιούνται βίαια σήμερα. Προτεραιότητές μας θα είναι η ενίσχυση των παιδικών σταθμών, των δημοτικών ιατρείων, των σχολικών κτιρίων και του μαζικού αθλητισμού.

– Πού θα βρεθούν τα χρήματα για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου;

– Από την εμπειρία μου ως οικονομολόγος, θα έλεγα ότι ακόμα και με τη σημερινή κυβέρνηση, για την οποία ψυχή έχουν μόνο οι δανειστές, τα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων είναι υπαρκτά – ιδιαίτερα μέσα από την περιστολή των ακριβών υπεργολαβιών. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι πιο απλά, αν και όχι εύκολα.

– Τοποθετείσθε δημόσια υπέρ της «αποκέντρωσης» των αστυνομικών δυνάμεων από το κέντρο προς τις συνοικίες. Μήπως η αστυνόμευση του κέντρου αποτρέπει την εγκληματικότητα;

– Στο κέντρο της πόλης παρατηρείται μια υπερσυσσώρευση αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στις γειτονιές της Αθήνας, όπου δραστηριοποιούνται οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Το κέντρο είναι γεμάτο ΜΑΤ και αυτό σίγουρα δεν ευχαριστεί τον εμπορικό κόσμο. Δεν γνωρίζω καμία πρωτεύουσα δημοκρατικού κράτους στην οποία να επικρατεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και σε περιόδους έντονου κοινωνικού αναβρασμού. Ακόμη και για τους τουρίστες, η εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών είναι εικόνα ανασφάλειας. Το ζήτημα είναι να νιώθουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης ασφαλείς στις γειτονιές τους, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με την αλλαγή πολιτικής του δήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή