Το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη ριζική απλούστευση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα παρουσιάσει τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, o υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων, λέγοντας ότι με τη σύσταση του Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και την ΤτΕ, δημιουργείται ένας κώδικας δεοντολογίας με ορισμούς όπως του συνεργάσιμου δανειολήπτη και ποια είναι τα μίνιμουμ όρια διαβίωσης για να ζήσει την οικογένεια του ένας πολίτης εξυπηρετώντας και τα δάνεια στις τράπεζες. «Βγάλαμε τον ορισμό του ΥΠΑΝ για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η Κομισιόν. Για τα μίνιμουμ όρια διαβίωσης δεν είμαστε στο σημείο που θα παρουσιάσουμε τις τελικές προτάσεις και πολύ περισσότερο ότι θα τις δεχθεί η τρόικα, πρέπει να δούμε το θέμα με το πνεύμα που αντιμετωπίσαμε και τους πλειστηριασμούς, αλλά θα το δούμε με τρόπο που δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά».
Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε στην απελευθέρωση των αγορών σε προϊόντα και υπηρεσίες, και στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) σύμφωνα και με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. «Παραμένουμε στη γραμμή ότι θα υιοθετήσουμε το 80% των μέτρων (…) είμαστε στην τελική ευθεία» είπε, διευκρίνισε πάντως όμως ότι η Έκθεση δεν είναι Ευαγγέλιο.
«Το όπλο που έχουμε εμείς είναι ο ανταγωνισμός, δεν μπορούμε να πυροβολούμε τις τιμές για να πέφτουν, υπάρχουν καρτέλ και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των δικαστηρίων, αλλά υπάρχουν και τα νομοθετημένα καρτέλ, φραγμοί που δεν επιτρέπουν σε περισσότερους παίκτες να μπουν για να έχει ο πολίτης περισσότερες επιλογές» σημείωσε.
«Θα κάνουμε κίνημα υπέρ της ακρίβειας στο τέλος; Αν θέλουμε να πούμε ότι είμαστε εμείς οι Έλληνες χουβαρντάδες και θέλουμε να πληρώνουμε ακριβότερα. Τα ΜΗΣΥΦΑ στη Ελλάδα, και σε άλλες χώρες που δεν έχει ανοίξει το σύστημα πωλούνται ακριβότερα κατά 27,6% ανά μονάδα δραστικής ουσίας. Πράγματι, υπάρχουν και θέματα δημόσιας υγείας, αλλά δεν μπορεί να μειώνεται το επίδομα του Ελληνα αναπήρου κι αυτός να πρέπει να αγοράζει ΜΗΣΥΦΑ ακριβότερα κατά 27,6% από τον Βρετανό και τον Ολλανδό» σημείωσε ο υπουργός.
«Η απελευθέρωση αφορά ζητήματα βιβλία, γάλα, ψωμί, φάρμακα την καθημερινότητά μας, και δεν είναι δική μας πατέντα, ο ΟΟΣΑ έχει δουλέψει και στην Αυστραλία, είδαμε τα ευεργετικά αποτελέσματα και στην αγορά και στους καταναλωτές. Μειώθηκαν τα εισοδήματα, αλλά οι τιμές δεν ακολούθησαν αναλόγως. Πήραμε μέτρα όπως τη διεύρυνση των εκπτωτικών περιόδων, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο πολύ» υπογράμμισε ο υπουργός.
Για τα μπλόκα των αγροτών, σημείωσε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν με τους αγρότες χωρίς κάποια δογματική προσέγγιση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί οιαδήποτε κοινωνική ομάδα να προβαίνει σε ακραίες εκδηλώσεις.. «Ποτέ δεν μού άρεσε το κλείσιμο των δρόμων. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τέτοιου είδους πρακτικές, είχα πει ότι η κατάληψη δρόμων είναι κάτι το παράνομο όταν ήμουν ευρωβουλευτής και κάποιοι εξεπλάγησαν στις Βρυξέλλες γιατί το θεωρούσαν αυτό νόμιμο στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι δεν του έχει γίνει πρόταση για ευρωβουλή και δεν είναι κάτι που έχει στο μυαλό του με το φόρτο εργασίας που υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης.