Νέος στόχος η έξοδος στις αγορές

Νέος στόχος η έξοδος στις αγορές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014 εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, που επιμένει στη συνέχιση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, παρά το προεκλογικό κλίμα στο οποίο κινείται το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή κι ενώ η Ευρωζώνη παραμένει αποστασιοποιημένη, αρνούμενη να αναγνωρίσει εκ προοιμίου ότι η Αθήνα πέτυχε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι κυβερνητικοί εταίροι εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις για τον τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων. «Ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές του 2012» είναι η βασική γραμμή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας. «Η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οργανώσουμε αυτό το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, αρχίζοντας από τις ευπαθείς ομάδες, μέσω των δικτύων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επεσήμανε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, αναφέροντας ενδεικτικά αναπήρους, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα παιδικής φτώχειας, ανήμπορους και υπερήλικες.

Σε κάθε περίπτωση, τα χέρια της κυβέρνησης είναι «δεμένα», τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, όταν και αναμένεται να πιστοποιηθεί το πλεόνασμα από τη Eurostat. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προέβλεψε (ΤΟ ΒΗΜΑ) ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, ποσοστό έως και 70% εξ αυτού μπορεί να διατεθεί σε κοινωνικές δράσεις από την κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει με όρους εφάπαξ ενίσχυσης προς τις ομάδες που θα επιλεγούν τελικά, ενώ θα τονίζεται πως η πρόοδος των δημοσιονομικών μεγεθών θα δημιουργεί προϋποθέσεις διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στους πολίτες, είτε ως ενισχύσεις είτε ως μείωση των φορολογικών βαρών. Πάντως, σε αντίθεση με τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ως πρακτικά ανέφικτη και πολιτικά ατελέσφορη τη διανομή δόσης του πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι θα αναληφθεί μεν ρητή δέσμευση, αλλά με μετεκλογικό χρόνο υλοποίησης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την τελική, και εξαιρετικά δύσκολη, ευθεία του προγράμματος, ενώ στην Ευρώπη, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, διατυπώνονται αντικρουόμενες εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. Ωστόσο, παρά τις προτάσεις για να παράσχουν «χείρα βοηθείας» προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές, η κυρίαρχη τάση που, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, συμμερίζεται η Αγκελα Μέρκελ και διατυπώνεται, επισήμως, από τους Ολι Ρεν και Γερούν Ντάισελμπλουμ παραπέμπει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά τις ευρωεκλογές και, πάντως, μετά και τη θερινή αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα.

Η Αθήνα θα επιδιώξει, με όπλο τα θετικά δημοσιονομικά της μεγέθη, να αποφύγει ένα νέο πακέτο, τουλάχιστον με τη μορφή Μνημονίου. Προτιμά, δε, να αντιμετωπίζει τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως πρόβλημα που ανέκυψε εξαιτίας αστοχιών στους σχεδιασμούς της Ευρωζώνης (ANFAs, ομόλογα Αλογοσκούφη, επαναγορά ομολόγων).

Εδραία παραμένει και η θέση της Αθήνας για έξοδο στις αγορές, αν και, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση δεν θα εκβιάσει τις εξελίξεις. «Ολη η προσπάθεια θα γίνει για το β΄ εξάμηνο και είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά για το ζήτημα της εξόδου στις αγορές ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξέλιξη που για το Μέγαρο Μαξίμου συνιστά και «απάντηση» στα σενάρια της Ευρωζώνης περί ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή