Σε εκτόνωση φαίνεται ότι βαίνει η αντιπαράθεση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της απαγόρευσης συμμετοχής (δικαίωμα του εκλέγειν) των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, καθώς χθες ο κ. Γ. Ντόλιος, από τη Βουλή, αναγνώρισε ότι δεδομένης της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, «δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής επιλογής». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναζητεί τον μηχανισμό υλοποίησης της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές, μετά την απόφαση που ελήφθη κατόπιν πίεσης εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εγκαταλείπονται τα σενάρια κατάτμησης της Επικράτειας σε περιφέρειες (σ.σ. 4 έως 7) και η εκλογή των ευρωβουλευτών θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο της χώρας, ενώ προκρίνεται η δυνατότητα επιλογής έως και 4 υποψηφίων (σταυρών).
Ωστόσο, αίφνης ανέκυψε ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά στο ασυμβίβαστο που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και της ανακήρυξης υποψηφίου για τις ευρωεκλογές. Με απλά λόγια, με βάση τα ισχύοντα, εφόσον εν ενεργεία βουλευτής (ενδεικτικά οι Μαν. Κεφαλογιάννης, Γρ. Ψαριανός) επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, θα πρέπει να παραιτηθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με το σύστημα της λίστας αυτό ήταν εύκολο, καθώς υπήρχε σχετική βεβαιότητα εκλογής, τουλάχιστον για τους πρώτους του ψηφοδελτίου. Ωστόσο, με το σύστημα του σταυρού το αποτέλεσμα είναι άδηλο και ως εκ τούτου, αναζητείται τρόπος να «ξεπεραστεί» το εμπόδιο του ασυμβιβάστου, ώστε να μην αποθαρρυνθεί η συμμετοχή νυν βουλευτών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, μία «ανοικτή διαδικασία υποψηφιοτήτων» μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρίδα υποψηφίων βουλευτών και, παράλληλα, συνιστά εμφανώς δυσμενή μεταχείριση των νυν ευρωβουλευτών από τους συναδέλφους τους στη Βουλή.
Με τη σκέψη στις κρίσιμες αυτές παραμέτρους της επερχόμενης αναμέτρησης των ευρωεκλογών, ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο σχετική με τις ευρωεκλογές οδηγία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε εκ νέου στο θέμα με την ψήφο των ομογενών και των νομίμως ευρισκομένων αλλοδαπών στην Ελλάδα, με την αντιπολίτευση να εγείρει ενστάσεις, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει τη συμμετοχή των εν λόγω στις εκλογικές διαδικασίες αντισυνταγματική. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ντόλιος, αν και σημείωσε πως δεδομένης της απόφασης του ΣτΕ δεν υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία περιθώρια διαφορετικής επιλογής, υποστήριξε πως ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην κατεύθυνση όχι της απαγόρευσης. Ο κ. Ι. Μιχελάκης υποστήριξε ότι ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, το όλο ζήτημα να διευθετηθεί με τρόπο συνολικό και οριστικό.